Három extra lépéssel lezárható a parti, mesteri szinten van, aki három perc alatt megoldja

2021. október 24. – 06:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az alábbi sakkfeladványban a világosnak két tisztelőnye van a harmadik lépésben pedig mattot ad. Csábító lenne leütni a futót, de akkor a sötét gyalog védhetetlenül célba ér, és ha vezérré változik, akkor a sötét azonnal visszajön a meccsbe.

Szembetűnő, hogy mattot a bástyánkkal adhatunk, de vajon ez lehetséges-e 3 lépésben, ha sötét jól védekezik? Ha ezt a kérdést jól válaszoljuk meg, máris egy határozott lépést tettünk a táblán megfogalmazott csodálatosan mély gondolat felé.

Világos indul, és három lépésben mattot ad – hogyan?
Világos indul, és három lépésben mattot ad – hogyan?

A feladvány felkutatója, Kállai Gábor nemzetközi nagymester szerint 3-4 perc alatt ezt az állást ki tudják bogozni a mesterek, gyakorlott játékosoknak már több időre lesz szükségük, nagyjából 6-10 percre. Kevésbé gyakorlottak előtt pedig le a kalappal, ha egy nap alatt látni fogják, minek kell történnie a következő három lépésben.

A feladványt a korábbi kapitány, Kállai Gábor vezeti le. A korábbi feladványokat pedig itt nézheti meg.

Megoldás: 1. Hf5!! Micsoda? Ütésben a bástyánk, mi pedig össze-vissza ugrabugrálunk? Mivel most 2. Bh1+, így aztán világos érthetően leüti a bástyát: 1. – Fxh8 2. Hg7!!! Ki érti ezt a lépést? Világos megőrült, teljesen értelmetlenül játszik? Várjunk csak! Térjünk magunkhoz a sokkból, nyissuk ki az agyunkat, és próbáljuk meg megérteni, hátha mégis valami értelmes dolog történt. Hiszen most elfogtuk a sötét futót, aminek kényszerlépése van! Nem tehet mást, mint üti a g7 huszárt, amire hirtelen mattot adunk, a harmadik lépésben: 2. – Fxg7 3. Fxg7 matt!
Ha a bástyával g8-ra megyünk, arra sötét futó a d4-re lép, és nem teljesülhet a kiinduló állásból a háromlépéses matt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!