A Mészáros Lőrinc vejéhez köthető cég 36 millióval szállna be a Haladás futballcsapatába

2021. október 22. – 19:31

A Mészáros Lőrinc vejéhez köthető cég 36 millióval szállna be a Haladás futballcsapatába
A Haladás szombathelyi stadionja – Fotó: Varga György / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Új többségi tulajdonosa lehet az NB II.-ben szereplő Haladás futballcsapatának, és Mészáros Lőrinc veje is feltűnik a háttérben, írja a nyugat.hu. Az Illés Akadémia helyett a Haladás Marketing Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lehet a klub többségi tulajdonosa, amennyiben a terveknek megfelelően 5 millió forintról 40 millió forintra emelik a Haladás Labdarúgó Kft. törzstőkéjét.

Az Illés Akadémia birtokolja jelenleg a futballklub 81,26 százalékát, a tőkeemeléssel ez 10 százalékra csökkenne.

Vagyis a klub egykori legendás játékos gyakorlatilag kiszállna a szombathelyi csapatból.

Ezzel párhuzamosan a Haladás Marketing Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tulajdonrésze 8,54 százalékról 88,74 százalékra nőne. A Haladás Marketing Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. papíron Séllei Árpádé, aki egyben a Haladás ügyvezetője is közel két éve. A szombathelyi önkormányzat is tulajdonos a Haladásban, 10,2 százalékkal, de ez 1,26 százalékra olvadna. A tőkeemelésről jövő héten dönt a városi közgyűlés.

A tőkeemeléshez szükséges 36 millió forintot a Vasútvill Kft. biztosítaná, ami Mészáros Lőrinc vejéhez, Homlok Zsolthoz köthető: a cég felügyelőbizottságának egyik tagja Homlok felesége, Mészáros Ágnes, Mészáros Lőrinc lánya.

Maga Homlok nem tulajdonos a cégben, viszont abban a prágai vállalkozásban igen, ami a Vasútvill tulajdonosa. Homlok Zsolt neve nem ismeretlen a szombathelyi sportéletben, hiszen társadalmi elnöke a Haladás VSE-nek (ami nem ugyanaz, mint a focicsapat.) 2019-ben jelentette be a Haladás VSE, hogy átveszi a Szombathelyi Haladás csapatát. Akkor arról beszélt Homlok, hogy a városnak is részt kell vállalni a futballcsapat fenntartásában.

Más is változna a tulajdonviszonyokon kívül. Az előterjesztés szerint a tulajdonosok elvennék a szombathelyi önkormányzat beleszólási jogát a futballklub működésébe. A város most még beleszólhat a felügyelőbizottság elnökének megválasztásába, és abba is, ha a többségi tulajdonos meg akarja változtatni a csapat hivatalos nevét, címerét, színét. Ezt az úgynevezett aranyszavazat garantálja, amiből kivennék, hogy az önkormányzat beleszólhasson a társasági szerződés megváltoztatásába, amivel gyakorlatilag összes beleszólási jogát törölhetik. Az ellenzéki városvezetés az önkormányzati képviselőkre bízza, hogy elfogadják-e ezt a módosítást.

A DK-s Czeglédy Csaba Facebook-oldalán érthetetlennek nevezte a klubtulajdonosok szándékát, szerinte ezzel megszűnne a futballklubot védő legfontosabb biztosíték. Mint írja: a szombathelyi önkormányzat főleg azért kisebbségi tulajdonos a klubban, hogy oltalmazza azt. Szerinte árulás lenne, ha a mostani városvezetés végleg elengedné a Haladás futballcsapatának kezét. Czeglédy a nyugat.hu-nak azt mondta: elképzelhető, hogy Séllei Homlok Zsolt strómanja. Ő maga üdvözölné, ha Mészáros veje lenne a Haladás többségi tulajdonosa.

A Haladás helyzete évek óta meglehetősen zaklatott. Az elmúlt években sokmilliós tartozást halmozott fel a klub, volt, hogy késve kapták meg fizetésüket a focisták. A problémákat csak tetézve, hogy 2019-ben kiestek az NB I.-ből, az akkori főszponzor, a Swietelsky pedig lelépett. A 2017-ben átadott, 15 milliárdból épült stadion üzemeltetése is rengeteg pénzt vitt el, annak ellenére, hogy a város is beszállt a költségekbe. 2019-ben 298 milliót utalt ki a kormány a Haladásnak a stadion üzemeltetésére. A Haladás jelenleg 3. az NB II.-ben, csak rosszabb gólkülönbséggel maradnak el a feljutást jelentő második helytől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!