Az a kedvenc sztorim, amikor leállt a gyár az olimpiai döntőm alatt

2021. október 20. – 22:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Kaptatok egy új családot, isten hozott benneteket. Ez most a ti időszakotok, nagy az érdeklődés irántatok, viseljétek méltósággal a szeretetet. Az aláírásotok mostantól már autogram” – köszöntötte a tokiói olimpia magyar bajnokait Schmitt Pál.

Szerda este hatan ünnepélyesen beléptek az olimpiai bajnokok klubjába. Négy kajakos, Kopasz Bálint, Tótka Sándor, Kárász Anna és Bodonyi Dóra, valamint a birkózó Lőrincz Tamás és az úszó Milák Kristóf lett az elit társaság tagja. A kardvívó Szilágyi Áron triplázott, Kozák Danuta hatszoros bajnok lett Japánban, Csipes Tamara kétszeres, így ők már korábban a klub tagjai lettek, az ő beiktatásuk már korábban megtörtént.

Schmitt Pál, Kulcsár Krisztián MOB-elnök, Tótka Sándor, Milák Kristóf, Kopasz Bálint, Kárász Anna, Bodonyi Dóra, Lőrincz Tamás, Szabó Tünde államtitkár, Fábián László klubelnök – Fotó: MOB/Molnár Ádám
Schmitt Pál, Kulcsár Krisztián MOB-elnök, Tótka Sándor, Milák Kristóf, Kopasz Bálint, Kárász Anna, Bodonyi Dóra, Lőrincz Tamás, Szabó Tünde államtitkár, Fábián László klubelnök – Fotó: MOB/Molnár Ádám

A tőrvívó Dömölky Lídia szintén Tokióban lett olimpiai bajnok, csak még 1964-ben. Külön méltatta a friss bajnokokat, hogy a hatványozottan nehezített felkészülés (halasztás, karantén) ellenére milyen sok boldog órát szereztek a bajnokok, és a szíve szakadt meg a negyedik helyezettekért, mert érem nélkül maradtak. „Nagyszülői szeretettel fogadunk titeket, gyertek el sokszor közénk.”

A birkózó Lőrincz Tamásnak az is megfordult a fejében, hogy visszavonul, majd 33 évesen világbajnok lett 2019-ben, és akkor már semmiképp sem akart hátrálni. 2012-ből már volt olimpiai ezüstje, az aranyat most sikerült hazahoznia. Még mindig nem ülepedett le benne, hogy tényleg sikerült neki.

„Nagyon nagy szeretet vesz körül, élménybeszámolókra, élvezem, sok pozitív visszajelzést kapok, miket hagytak félbe csak azért, hogy az én döntőmre oda tudjanak figyelni. Imádtam azt a sztorit, az a kedvenc, amikor egy magyar gyárban leállt a termelés, mert követni akarták, mire megyek a nálam 12 évvel fiatalabb kirgizzel. Jó ezt átélni, hogy ilyen hatást váltottunk ki. Hallottam, hogy régebben előfordult ilyesmi a múltban, de hogy most is, és hát miattam, ez csúcs.

Ki merem már mondani, hogy olimpiai bajnok vagyok, de amikor bemutatnak, akkor még mindig odakapom a fejem, hogy ja, ez tényleg én vagyok, nekem szólt a titulus. Hát tényleg sikerült a nagy álmunk, hogy mindketten éremmel jöttünk haza az öcsémmel, Viktorral egy olimpiáról”

– magyarázta Lőrincz.

Az előző két olimpiai bajnok, Roman Vlaszov nem indult Tokióban, mert az oroszok Csehirkinnek szavaztak bizalmat. Vlaszov Oslóban világbajnok lett a múlt héten, és akkor is külön gratulált a nem versenyző Lőrincznek.

„Egy porcikám nem kívánta, hogy ott legyek a szőnyegen, de Vlaszov most is célzott rá, milyen jó lenne majd egyszer még, ha összemérnénk az erőnket, ami eddig elmaradt. Meglátjuk, annyit mondtam neki. Nem a döntőmmel kelek és fekszem, de ha megyek cégekhez, közönségtalálkozókra, ott rendszeresen levetítik, és hát kiráz a hideg, nem tagadom, még most is.”

Kopasz Bálint bevállalt egy világbajnokságot Koppenhágában szeptemberben, és nem szomorkodott amiatt, hogy nem tudott nyerni, és második lett, mert az év nagy versenyét 3 perc 20 másodperces idővel nyerte, soha nem volt még senki ilyen gyors ezer méteren. A hátszél nyilván segített neki, de kirobbanó erőben is volt.

„Voltam Ausztriában smaragdvadászaton, ahogy megígértem magamnak. A 2400 méteren lévő bánya zárva van, de a mosásban lehet vadászni a drágakövekre, én ezt meg is tettem.

Most már csak a pihenés van hátra, mert eddig az maradt el. Bennem minden a helyére került, tudatosult, hogy mit értem el Japánban.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!