Vlagyivosztok bejelentkezne a 2036-os nyári olimpiára

2021. szeptember 02. – 19:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyivosztok pályázni szándékozik a 2036-os nyári olimpiai játékok megrendezésére – jelentette ki Konsztantyin Sesztakov, a távol-keleti orosz város polgármestere a Keleti Gazdasági Fórumon az MTI tudósítása szerint.

Sesztakov a városban tartott gazdasági tanácskozáson azt is elismerte, hogy Vlagyivosztoknak erre nincs nagy esélye. Az Interfax hírügynökség szerint a pályázat még nem érkezett meg az Orosz Olimpiai Bizottsághoz.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter augusztus 13-án jelentette be, hogy Oroszország szeretné megrendezni a 2036-os olimpiát. A lehetséges helyszínek között Kazanyt és Szentpétervárt nevezte meg akkor, és Rosztov-na-Donu vezetését is pályázásra biztatta.

A nyári olimpiai játékok házigazdája 2024-ben Párizs, 2028-ban Los Angeles, 2032-ben pedig az ausztráliai Brisbane lesz. A szokás azt diktálná, hogy két nem európai helyszín után térjen vissza a kontinensre az olimpia, de egy ideje már nincs olyan nagy tülekedés a rendezés iránt, hogy a NOB ilyesmiken rágódjon.

Vlagyivosztok ugyan Magyarországon általában a szibériai zimankó szinonimájaként él a legtöbb emberben, valójában nyáron 30 fok feletti hőmérsékleteket is szoktak mérni a 600 ezres városban. Vlagyivosztok sportélete ugyanakkor nem éppen világhíres, van ugyan focicsapatuk egy 10 ezres stadionnal (az FC Luch és a Dynamo Arena), illetve jégkorongcsapatuk is egy 5000-es sportcsarnokkal, nagy sporteseményeket nemigen rendeztek még. A legnagyobb múltra visszatekintő ilyen eseményük a 2012 óta futó tollaslabda Grand Prix, illetve tavaly a városban dőlt el a női sakkvilágbajnoki döntő is, de azért ezek nem igazán mérhetők egy olimpiához.

Kövess minket Facebookon is!