Mi dühítette fel annyira Dárdait, hogy már a távozásáról beszéljen?

2021. augusztus 30. – 12:31

frissítve

Mi dühítette fel annyira Dárdait, hogy már a távozásáról beszéljen?
Edzői pályafutása alatt még sohasem rajtolt ilyen gyengén Dárdai Pál – Fotó: Sören Stache/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Három vereséggel indult a Hertha BSC, utolsó helyen áll a Bundesligában 2-10-es gólkülönbséggel. Nem volt könnyű sorsolása a berlini klubnak, és ugyan vezetett az első fordulóban Kölnben, utána 3-1-re kikapott a Wolfsburg ellen is vezetett hazai pályán, de 2-1-re alulmaradt. A Wolfsburg BL-szereplő, és három forduló után az egyetlen százszázalékos csapat a mezőnyben. A Bayern elleni borítékolható szombati vereségnél (5-0) inkább a mutatott játék volt sokkoló, ahogy Dárdai ki is tért erre a meccs végén. Nem értette, mi történt, nem látta az agresszivitást a játékosokon.

A magyar edző eddig minden szezonját (2016, 2017, 2018, 2019) remekül indította, általában arról szóltak a hírek, hogy mitől olyan jó a Hertha – mert a játékosállománya nem indokolta azt, hogy az első 10 fordulóban rekordmennyiségű pontot gyűjtsön be. Most változott a helyzet, ami persze nem reménytelen, mert ha a most kezdődött válogatott meccsek miatti szünet utáni két fordulóban nyer a klub, akkor elkezdheti a lassú felzárkózást. Előbb az egyik újonchoz, a Bochumhoz mennek, majd a másik újoncot fogadják, a Fürthöt, a legalább négy pont megszerzése reálisnak tűnik. Utána a Lipcse vár rájuk, akkor már keményebb küzdelem várható, még ha a Lipcse is csak egyszer nyert eddig, és még nem találja a játékát, különösen idegenben.

Dárdai viszont olyan keserű és fanyar nyilatkozatot adott, ami nem volt eddig jellemző rá, és amit felkapott a német média. Azt mondta, nem ragaszkodik a helyéhez.

„A Hertha valószínűleg egy nagy edzőt keres most is, mert Pál egy kedves edző, de kis edző. Aki addig segít, amíg kell. Egy hétre, egy hónapra, egy évre. Ha a klub már megtalálta a nagy edzőt, akkor Pál megy vissza az U16-os csapathoz. Nem akarok itt kolonc lenni.”

A 45 éves szakember a január végi kinevezése után ugyan nem érte el azt a pontszámot, amit a vezetőség kitűzött elé, ám elégedettek voltak vele, mert annak ellenére, hogy a csapat a bajnoki hajrában még 10 nap karanténba is kényszerült, simán bent maradtak, nyolc fordulón át nem kaptak ki. Ezt az évet a stabilitásra szánták a Herthánál, és maga a szakvezető is úgy nyilatkozott az idény előtt, hogy nehéz lesz őket megverni, erre fel mindjárt három vereséggel kezdték el a bajnokságot.

A nagy edző, akire Dárdai utalt, feltehetően Niko Kovac, aki most a Monacónál dolgozik, és a Bajnokok Ligájáról a Sahtarral szemben a hosszabbításban maradt le a csapata. Kovacnak van berlini kötődése, volt a klub játékosa, de eddig rendre elutasította a visszatérést.

A Bild arra kereste a választ, miért ajánlotta fel képletesen a lemondását. Úgy gondolják, hogy a közvetlen kiváltó ok az erős szurkolói kritika volt, sok kommentben kérték számon ugyanis az eredményeket. Erre úgy reagált Dárdai, hogy a vágyak és a valóság igen távol állnak egymástól, ha ezt nem veszik tudomásul a drukkerek, akkor ő elmegy, bár az utánpótlásban számíthatnak rá, ahogy eddig is. Nincs meg az a minőség, amivel egyik pillanatról a másikra előre lehetne lépni. Ezt szerinte nem szemrehányásként kell értékelni, hanem inkább balszerencseként.

„Nincs rajtam nyomás. Nem akarok edző lenni egy Bundesliga-csapatnál sem, nincs szükségem helikopterre, jól élek Berlinben, nagyszerű emberek vannak köröttem.”

A klub ügyvezetője, Carsten Schmidt természetesen reagált a szavaira, és ugyan látott taktikai hiányosságokat az első három meccsen, és nem volt maradéktalanul elégedett a felkészítéssel sem, de szerinte abszolút kiérdemelte Dárdai a bizalmukat. Hisznek abban, hogy az összefogást, az egységet, amire most a leginkább szükség van, azt ő képes mihamarabb elhozni, de még egyszer nem szeretné olyan kiszolgáltatott helyzetben látni a csapatát, mint Münchenben. Ennek az okait meg kell találnia az átmeneti szünetben.

Fredi Bobicot a nyáron nevezték ki sportigazgatónak, a Frankfurttól tért vissza, volt a berliniek csatára, még aktív játékosként. Ő már a szezon előtt elmondta, nem híve a gyakori edzőváltásoknak, az utolsó edzőt még 2014-ben rúgta ki, Thomas Schneider volt az, akkor még Stuttgartban dolgozott. A sok edzőváltás (Covic, Klinsmann, Nouri, Labbadia, Dárdai) miatt egyébként is érezhető bizonytalanság volt a csapatnál, ezt szeretné elkerülni most. Bobic egyébként is türelmes, egy megfelelő csapat felépítéséhez pedig idő kell, ezt gyakorta hangoztatni szokta.

A Hertha 2019 nyara óta 375 millió eurót kapott a befektetőjétől, Lars Windhorsttól, akinek a cége most nincs a legjobb bőrben. Bobic úgy ítélte meg, csalóka ez a hatalmas összeg, mert valóban vásároltak jó játékosokat, de korábbi adósságokat is törlesztettek. A brazil olimpiai bajnok Mateus Cunhát mindenesetre eladták az Atléticónak 30 millió euróért, vele sok gól távozott. Bobic szerint lesznek még érkezők és távozók is kedd éjfélig, amíg nyitva tart az átigazolási piac. Ennek első jeleÍ: Lukebakiót kölcsönadták a Wolfsburgnak.

Edzőt viszont ilyenkor már nehéz találni, ezért az gyanítható, hogy a Bochum és a Fürth ellen Dárdai ül a kispadon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!