Megvan az első paralimpiai aranyérem: Veres Amarilla nyerte vívásban

2021. augusztus 26. – 13:14

frissítve

Megvan az első paralimpiai aranyérem: Veres Amarilla nyerte vívásban
Veres Amarilla nyerte Magyarország első aranyérmét a tokiói paralimpián – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar aranyérem született a kerekesszékes vívók párbajtőr-versenyében a tokiói paralimpia csütörtöki versenynapján.

Az MTI tudósítása szerint a bal oldali bénulással született Veres Amarilla nagyon magabiztosan és határozottan vívott a csoportjában, amelyben japán, brit, orosz és lengyel ellenfelét legyőzte, és csak egy kínaitól kikapott ki, akinek a döntőben visszavágott, de haladjunk sorjában.

Veres a nyolcaddöntőben az amerikai Shelby Jensennel került szembe, akit egyértelmű akciókat végrehajtva tíz tus különbséggel győzött le.

A negyeddöntőben a legutóbbi, 2019-es világbajnokságon bronzérmes orosz Alena Jevdokimova várt rá. A küzdelem végig szorosan alakult, de többnyire a magyar vívó vezetett egy-két találattal. A Rióban ötödik magyar, többször jól fogott pengét, amiből egyértelmű tust adott, 13-12-nél pedig csuklón szúrta ellenfelét, majd együttes találattal zárta le a találkozót.

A fináléért azzal a kínaival mérkőzött, aki a végül nyolcadik helyen végzett Krajnyák Zsuzsannát búcsúztatta. Veres tudatosan vívott, és váratlan győzelmet aratott. Három gyors tussal meglepte esélyesebb, a 2019-es világbajnokságon és előtte a riói paralimpián is ezüstérmes ellenfelét, kívülről többször jött az edzői utasítás, hogy csak előre, mivel a magas Csing Pien az előre-hátra hajlásokból gyakran ér el találatokat.

Veres 4-1-nél sárga lapot kapott, mert pont egy ilyen szituációban elemelkedett a székről, de a következő tust így is ő adta. A folytatásban azonban ellenfele felzárkózott egy-két tusra, döntetlen viszont egyszer sem volt. 14-12-nél együttes találattal lett meg a győzelem, majd Veres pár másodperc múlva összeölelkezett a páston edzőjével, az olimpiai ezüstérmes Kovács Ivánnal, miközben jól hallhatóan azt mondta: „nem hiszem el”.

A fináléban a kínai Rong Csinggel találkozott, aki négyszeres bajnok, és akitől kikapott a csoportban. Rong 4-1-re elhúzott, Veres felzárkózott, 9-8-ra szűkítette a hátrányát, majd tíznél utolérte ellenfelét, és mivel kínai ellenfele büntetést kapott, meg is fordította a találkozót (11-10). Rong egyenlített, de elvették tőle a találatot, és újabb büntetést kapott szabálytalan találat miatt. 13-11 után adott egy szép tust Veres, a menetrendszerű együttes találattal pedig már ünnepelhetett is.

Veres Amarilla a magyar zászlóval a tokiói paralimpián – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Legutóbb 1996-ban nyert paralimpiát magyar versenyző, akkor Szekeres Pál győzött. Szekeresnek az volt a harmadik aranyérme, 1988-ban pedig még az épek között nyert csapatban bronzérmet.

„Csapatmunka volt, egyedül nem sikerülhetett volna. A vívóedzők mellett segítette a felkészülésemet erőnléti edző, dietetikus, pszichológus. Ezért jöttem ide, az előző öt évben ezért dolgoztam. Kovács Ivánnak a taktikáját sikerült valóra váltanom. Elképzeltük, hogyan kellene a döntőnek kinéznie, hogyan kéne megnyerni, és ez sikerült.

Nagyon büszke vagyok, hogy tökéletesen végre tudtam hajtani azt, amit előre megbeszéltünk. Másrészt pedig elkapott a flow és egyszerűen csak élveztem a vívást, és ennek a kettőnek a kombinációja volt, amit láthattunk”

– értékelte Veres a Magyar Paralimpiai Bizottság honlapján.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!