Ukrajna nemzeti hősét lemajmozták Kijevben, és visszaküldték Afrikába

2021. augusztus 14. – 14:34

Ukrajna nemzeti hősét lemajmozták Kijevben, és visszaküldték Afrikába
Zsan Belenyuk a tokiói dobogó tetején az aranyéremmel, Ukrajnának nem is volt más bajnoka – Fotó: Jack Guez/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A vasárnap véget érő tokiói olimpián Ukrajna egyetlen aranyérmét Zsan Belenyuk nyerte. (Az ország hat ezüstöt, és 12 bronzot vihetett haza Japánból.) A kötött fogású birkózó a 87 kilósok között lett a legjobb, a döntőben Lőrincz Viktort 5-1-re verte.

Belenyuk édesapja ruandai, édesanyja ukrán, a versenyző 1991. januárban született Kijevben, fél évvel az ország függetlenné válása előtt. Birkózni is a fővárosban kezdett, a tehetsége gyorsan kitűnt, 2015-ben már világbajnok volt Las Vegasban, egy évvel később a riói olimpián ezüstérmet szerzett, Tokióba úgy ment, hogy igyekszik feltenni a pályafutására a koronát. Sikerült is neki.

Belenyuk egyébként két éve már aktívan politizál, és parlamenti képviselő is. Miután hazatért Kijevbe, fiatalok provokálni kezdték a belvárosban, fekete majomnak nevezték, és hazaküldték Afrikába. A szóváltást verekedés nem követte, de a sportolót érzékenyen érintette az incidens, és a Facebook oldalán feltette a kérdést, ukránnak számít-e a saját hazájában.

„Hogyan érezheti magát egy olimpiai bajnok biztonságban szülőföldjén és szülővárosában? Normális-e az, ha valakit Európában azért sértegetnek, mert az egész életét feltette arra, hogy dicsőséget szerezzen a hazájának? Szeretem a hazámat, és senki sem kényszeríthet arra, hogy elmenjek innen.”

Zelenszkij ukrán elnök, aki a győzelme után gratulált a birkózónak, azonnal nyomatékosította, hogy Ukrajnában nincs helye a rasszizmusnak. A rendőrség gyorsan reagált, és vizsgálatot indított. Olekszandr Pasztuhov, a birkózó szövetség elnöke hősnek nevezte belenyukot, aki már sokszor bizonyította, milyen nagyszerű hazafi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!