Az utolsó 10 percre elfogyott és kikapott a női kéziválogatott, Norvégia a négy között

2021. augusztus 4. – 07:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar női kézilabda-válogatott a norvégok elleni olimpiai negyeddöntő egyes részeiben egyenrangú partner volt, de a hajrát nem bírta, és négygólos vereséget szenvedett. (22-26)

A tokiói olimpiát három vereséggel kezdő, de utána két győzelemmel javító – előbb a spanyolokat, majd a svédeket felülmúló – magyar női kézilabda-válogatott a negyeddöntőben az egyik favorittal, Norvégiával találkozott. 2008-ban, amikor a magyar válogatott a nyolc között volt az olimpián, a negyedik helyen lépett tovább, és a csoportelső elütve jutott el a négy közé.

Ezzel a forgatókönyvvel nyilván most is kiegyeztünk volna, de Elek Gábor kapitány megjegyezte, hogy a 20 éves Vámos Petra vagy a 23 éves Bordés Réka nemrég még autogramot kért azoktól a játékosoktól, akik ellen most pályára kell lépniük. Az előző meccseinket a norvégok nyerték, az 1996-os atlantai és a 2000-es sydney-i olimpián viszont a magyarok győztek, de akkor inkább a világ élvonalához tartozott a magyar csapat, mint a jelenlegi.

A kezdőcsapatban Szöllősi-Zácsik Szandra és Klujber Katrin volt a két átlövő. Tomori az irányító, Kisfaludy Anett ment beállónak, Márton Gréta és Lukács Viktória a két szélre. Klujber helyett Helembai érkezett védekezni.

Álomszerűen kezdett a csapat: Zácsik tíz méterről, Klujber egy kicsit közelebbről lőtt a kapuba, Kisfaludy beállóból duplázott, Tomori betörésből találta meg az utat a kapuig. A norvégok első három találatát a győri légiós, Brattset érte el, Zácsik pontos pattintásával a tizedik perc végére 6-3-ra vezettünk. A norvégok játéka akadozott, ezt nagyszerűen használta ki a pontosan játszó, és a megilletődöttség legcsekélyebb jeleit sem mutató magyar csapat.

Herrem, Christiansen és Skogrand kiegyenlített, 6-6 után Oftedal a kapufát találta, nagyobb baj, hogy a kipattanóból megiramodó Lukács ziccerből is csak kapufáig jutott. Oftedal következő lövése után Bíró lábai között a kapuban kötött ki a labda, először vezettek a norvégok, Elek Gábor időt kért. Solberg első védése után Oftedal nem hagyott esélyt. Solberg védései után sorra jöttek a norvég gólok, és egy 7 gólos szériával már 10-6-ra vezettek, amikor Vámos kilőtte talpról a bal felsőt.

Szikora Melinda két védéssel mutatkozott be a kapuban, de Mörk egy kicsit szerencsés góllal 11-7-re alakította az állást, de utána a mieink percei következtek. Zácsik egy hatalmas bombával válaszolt 10 méterről, akkor a kapufa velünk volt, Tomori kétszer is bevette a norvég kaput, így már csak egy góllal vezettek a helyenként kapkodó, olykor érthetetlen megoldásokat választó norvégok.

fotó: SUSANA VERA / Reuters
fotó: SUSANA VERA / Reuters

A félidő utolsó percében Lukácsra játszottuk ki a figurát, aki a szélről nem tudta Solberg lábai között a kapuba juttatni a labdát, míg a másik oldalon Skogrand egy másodperccel a vége előtt befejezte az akciót, így a félidőben a norvégok 12-10-re vezettek.

18-16-nál minden szépnek tűnt

A második félidőben két perc alatt egyenlítettünk, Tomori és Zácsik volt eredményes, Brattset beállóból nem hibázott, ez volt az ötödik gólja. Kristiansen elhajlásból Szikora lábai közé lőtt, egy formás támadás végén Bordás Réka vette be a kaput. Tomori labdát szerzett, Bordás pedig megint ellenállhatatlan volt beállóból. (14-14)

Herrem a szélről a kapuba ejtett, Bordás pattintása visszajött a kapufáról, Háfrát előbb leblokkolták, de harcosan visszaszerezte a saját labdáját, és a kapuba lőtt. Schatzl Nadine labdát szerzett, és értékesítette a ziccerét, így a 40. percben 16-15-re vezettünk. Bordást nem tudták tartani, ismeretlen is volt számukra, és a debreceni játékos remekül használta ki a helyzeteit.

18-16-os magyar vezetésnél időt kértek a norvégok, a kapuba Lunde állt, és jött a fordulat, a 41 éves kapus hozta azt a pluszt, amivel a maguk javára fordították a meccset. 19-19-nél ugyanis már újra egyenlő volt, a kapus megfogta Lukács ziccerét, Vámos pedig egy kicsit tartott tőle, és mellélőtt büntetőből.

Jacobsen szélsőgólja 20-19-es norvég vezetést jelentett, Bordás kiharcolt egy hetest, azt Zácsik már bevágta. A szélről befutó Schatzl megküzdött egy labdáért, összekaparta és a kapuba helyezte, ám Reistad válaszolt rá, így az utolsó 10 perc, a meccs legfontosabb szakasza döntetlennel kezdődött. (21-21)

Nézzük, mi történt támadásról támadásra ebben a periódusban:

  • Eladott magyar labda után Jacobsen a kapuba lőtt (21-22)
  • Passzív magyar támadás végén Háfrának lőnie kellett, de jócskán fölé.
  • Solberg a szélről a kapuba pattintott, a visszacserélt Bíró rajta volt, de nem védhette (21-23)
  • Schatzl lövését ujjheggyel a kapufára tolta Lunde
  • Reistad felugrott a szaggatottról, és bevágta (21-24)
  • Zácsik lövését ártalmatlanította Lunde, Oftedal hetest harcolt ki, Mörk labdáját oldalra rúgta Bíró
  • Háfra lövését is megfogta Lunde, Mörk betalált (21-25)
  • Lukács első gólja éles szögből jött (22-25), Brattset mázlis gólja volt az utolsó (22-26)

A magyar válogatott helytállt, voltak olyan szakaszai a meccsnek, amikor egyenrangú partner volt, de Norvégia különösen az utolsó 10 percben egy másik szintet képviselt. A norvégok az elődöntőben az oroszokkal találkoznak majd. A magyar válogatott így a hetedik helyen végzett az olimpián.

Schatzl Nadine szerint all int mondtak erre a meccsre, extra lett volna, ha továbbjutnak, de arra a legbüszkébb, hogy felálltak a padlóról.

„Többet kaptam ettől a meccstől, mint amit előzetesen reméltem. Láttunk már olyan norvég–magyart az utóbbi időben, amikor alárendelt szerepet játszottunk, ettől rettegtem, de ameddig bírtuk erővel, közel voltunk hozzájuk. Azt mondtam a meccs előtt, hogy most nem az akaratunkra, hanem a humorérzékünkre van szükség.

Szórakozzunk, viccelődjünk velük, ameddig lehet, de csodák nincsenek, Klujbert elveszítettük az ötödik perc tájékán, a végére kevesen voltunk, 4 emberünk volt a belső posztokra, őket próbáltuk cserélgetni. Fizikálisan felőrlődtünk. Mentálisan sokat fejlődtünk ezen az olimpián, szép utazás volt” – értékelt a kapitány, Elek Gábor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!