Mao-jelvényekkel álltak dobogóra a kínaiak, a NOB vizsgálódik

2021. augusztus 3. – 09:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mao Ce-tung jelvényekkel állt fel az éremátadásra a női csapatsprint győztes kínai párosa hétfőn, a NOB vizsgálja, hogy a kínai kommunista ikon arcképével megsértették-e a politikai jelképek olimpiai tilalmát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vizsgálatot indított, hogy két kínai aranyérmes pályakerékpáros megsértette-e a olimpiai szabályokat azzal, hogy Mao Ce-tung arcképével jelentek meg az éremátadón. Pao San-csü és Csung Tien-si a női csapatsprint hétfői döntőjében egy német párost győzött le. A hivatalos éremátadón a nézőknek nem feltétlenül tűnhetett fel, de a kínai olimpiai melegítőjükön mindketten egy kis kitűzőt viseltek, rajta Mao, a Kínai Népköztársaság alapítójának arcképével.

Mao a kínai kommunista rendszer alapítója, a „nagy ugrás” és a kulturális forradalom fő ideológusa, a maoizmus fő ideológusa és ikonja. Vezetése alatt ment végbe Kína társadalmi-politikai átalakulása, ami alatt Kína a világ egyik vezető hatalma lett, uralma alatt több tízmilliónyian haltak meg az üldöztetések miatt. Kínában ennek ellenére jelenleg is óriási kultusza van, amit Hszi Csin-ping is erősít. A hatvanas években általánosan hordott Mao-kitűzők Kínában újra divatban vannak.

Pao San-csü és Csung Tien-si, a női csapatsprint győztes kínai párosa a díjátadó után, a Mao-kitűzők a melegítőn lévő kínai zászló mellett. Fotó: Greg Baker / AFP
Pao San-csü és Csung Tien-si, a női csapatsprint győztes kínai párosa a díjátadó után, a Mao-kitűzők a melegítőn lévő kínai zászló mellett. Fotó: Greg Baker / AFP

Az Olimpiai Charta 50. pontja tiltja a politikai szimbólumokat a játékokon, ezt a szabályt a tokiói olimpia előtt a NOB újra megerősítette, miközben némileg enyhített is a szabályon: állásfoglalásuk szerint a verseny kezdete előtt több minden belefér (így lehetséges például a faji üldözés elleni tiltakozást jelentő térdeplés, amire a focitornán több példa is volt), a dobogón azonban ezt továbbra sem engedik.

Nem Kínától lehetett elsősorban arra számítani, hogy szembe mennek a tiltással, és az első dobogós protest már egy nappal korábban meg is történt. Raven Saunders, az ezüstérmet szerző amerikai súlylökő vasárnap egy X-et formált a karjával az éremátadásnál, amivel a leszbikus, fekete, korábban pszichés problémákkal küzdő sportoló az interszekcionalitásra, vagyis mindenféle elnyomott csoport helyzetére és összefogására akart utalni, miközben a dobogó tetején éppen egy kínai győztes állt. Az Amerikai Olimpiai Bizottság nem indított vizsgálatot Saunders ellen, a NOB azonban kedden további adatokat kért tőlük az esetről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!