A vizet pattintó kajakosé lehet a magyar meglepetésarany Tokióban

2021. augusztus 2. – 17:50

A vizet pattintó kajakosé lehet a magyar meglepetésarany Tokióban
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Elkezdik a kajakosok is az olimpiát, a 200 méteren versenyző Tótka Sándor eddig üldöző volt, amióta megnyerte az Európa-bajnokságot, üldözötté vált. Ő lehet Milák Kristóf mellett a következő, aki az ifjúsági olimpia után nyer a felnőttek közt. Arról beszélgettünk vele, mire van ehhez szüksége.

Itt ülünk az új hajója mellett, ebben fog versenyezni az olimpián. Megdobogtatja a szívét?

Ez egy sztenderd hajó, mert átlagos kajakos termet vagyok, nem kétméteres, a súlyom sem extra, 85 kiló, ezért nem kell extrákkal felszerelni. Mivel a szponzori hajómban nem mehetek az olimpián, kaptam újat. A mi sportágunk nem olyan, mint a Forma–1, hogy speciális a beülő, vagy egyedi lábtámasz kell, nincs ránk öntve, bár a legelső hajóimat még hővédő fóliával takargattam, óvtam a sérülésektől. A színezését én kértem, azért nem nemzeti színű, mert a négyesben olyannal fogunk menni. A kék színt szeretem, a piros a tüzet szimbolizálja, ebben szeretném valóra váltani az álmaimat.

Ha termetre átlagos is, a húzásban nem. A mérések szerint ön fejti ki a legnagyobb erőt a húzás elején, úgy is jellemezték már, hogy valósággal pattintja a vizet. Ez lenne a siker titka?

Engem úgy tanítottak még Gyomaendrődön kajakozni, hogy akasszam meg elöl a vizet, és húzzak egy nagyot.

A mérések azt igazolják, hogy berakom a lapátot, és rögtön leadom a legnagyobb erőt.

A férfi kajakban nincs két egyforma ember, van, aki a húzás végén ad le nagy erőt. Ha megvan a húzás eleje, akkor azért lehet haladni és felgyorsulni.

Mit jelent az olimpia önnek? Lehetőséget? Nyomást? Önmegvalósítást? Önigazolást?

Nyomást semmiképpen sem. Talán furcsa, de magamnak sem akarok bizonyítani. Egy verseny lesz, lényegesen komolyabb figyelem mellett, azt érezzük, hogy nem csak évente megrendezett vb-re megyünk. Itt nincs pótvizsga, nem próbálhatom meg jövőre. Egy verseny lesz, ahol bajnokok születnek. Amikor még kicsi voltam, a társastáncban is a legjobb akartam lenni, később megfogott a kajakozásban a társaság, most pedig vágyom a sikerre. Felelősséget is jelent nekem, mert csak magamra számíthatok.

És hát kihívást is jelent, bár én mindenben kihívást keresek. Ha kell, abban is, hogy egy esős, szürke reggelen egy perc alatt ússzak le száz métert. A legapróbb dolgokból is tudok kihívást csiholni egy átlagos edzésen, akár gyorsulásban, akár állóképességben. A kihívás az éltető erőm.

Ez lesz a második olimpiája, az első furcsán alakult 2016-ban. Az utolsó pillanatban mehettek, és így is csak hajszállal, három századdal maradtak le az éremről a kajakpárosok 200 méteres versenyében.

Elbíztuk egy kicsit magunkat a válogatón, azt hittük, nem verhetnek meg minket, mert 2015-ben világbajnokok voltunk Molnár Péterrel. Aztán megvertek itthon. Aztán kiderült, nem tiszta körülmények között.

Soha nem figyeltem, hogy egy versenytársról mit pletykálnak, nem érdekelt. Meglepett, hogy atipikus mintát adott. Kevéssel a rajt előtt vették ki a válogatón győztes egységet, és léptünk a helyükre. Furcsa érzés volt, hogy így lettünk a legjobbak.

A kétszáz méteres számról itthon sokáig nem volt jó vélemény, pilinckázásnak hívták, holott ugyanolyan aranyérmet adnak érte, mint a klasszikus ötszázas vagy ezres távokon. Érzi azt, hogy ezen megítélésen sikerült változtatni?

Lutri számnak is nevezik még a szakemberek is. Pedig nem az. A 100 méteres síkfutás sem az. Rövid táv, az igaz, de Usain Bolt valahogy minden futamát megnyerte, és inkább a felkészültsége vitte előre, mintsem a szerencséje. Azt hiszem, fel lehet erre készülni kajakban is.

Tavaly még úgy készült, hogy a négyesben valóra váltják az álmukat, és nyernek. Nádas Bence, Molnár Péter és Kuli István ült ön mellett a hajóban, tudományos eszközöket is igénybe vettek, hogy nyerjenek. Idén úgy tűnik, hogy egy kényszerből összerakott négyesben kell versenyezniük, amelyiktől a döntős szereplés már bravúrként értékelhető.

A mi négyesünket elvitte a Covid. Sok időt töltöttem csapathajóban, tök nagy rutinom van, azt mondják,

elég jól meg tudom állapítani, hogy az egységnek van-e valami köze az éremszerzéshez, vagy nincs. A miénknek most nincs. Szebben is megfogalmazhatnám, csúnyábban is, de nem szeretem áltatni magamat.

Ha beülök egy négyesbe, mindig magamban keresem a hibát, a saját házam körül nézek szét, utána jöhet a szomszéd. Mindenhogy kipróbáltuk, hogy a hat ember melyik formációban a leggyorsabb. A német, spanyol, szlovák egység nagyon jó, ha valami váratlan nem történik, őket várom az élre.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Megsiratták a négyesüket?

Meg. Négyen együtt nem, de mindenkivel beszéltem. Van, akivel kétszer 3 órát, lelkiztünk egy kicsit. Nádas Bencével a felkészülés alatt is szóba került az egység, mert ő ott lesz Tokióban. 2020-ban 2 tizeddel a németek mögött jártunk, amikor meghívtak magukhoz edzőtáborba. Közel voltunk hozzájuk, jó irányban haladtunk.

Idén tavasszal Szolnokon voltunk edzőtáborban, és fekve nyomásnál Kuli Pisti érezte, hogy elpattant benne valami. Mondta, hogy el fogok ájulni, felpolcoltuk a lábát, de tényleg összeroskadt.

Hiába kaptunk jó híreket róla, a gyógyulásáról, bíztunk benne, hogy felépülhet, széthullottunk. Nem akarok pálcát törni senki felett sem, de az élet azt mutatta, nem voltunk méltók az olimpiára. Ha fájdalmas is ezt kimondani, ez a helyzet.

Önnek maradt az egyéni szám, és a poznańi Európa-bajnokságon legyőzte a brit Liam Heatht, aki 2016 óta veretlen.

Nem düh volt bennem a négyes szétesése után, hanem hála. Hogy meg tudjam mutatni újra, hogy egyéniben jó vagyok, mert nagyjából 2012 óta nem versenyeztem egyéniben. Az egyik korábbi edzőm kedvenc mondása: minden okkal történik. Egy krízishelyzetre mindig találunk választ, ha nem is éppen akkor, amikor legjobban várnánk rá, hanem hónapokkal később. Nem az az ember vagyok, aki kidobja a kockát, vagy ha a csirkelábak azt mutatják, akkor balra indulok. 2019-ben annyira izgultam egy válogatón, hogy kihatott a teljesítményemre. Tudtam, hogy pszichológushoz kell mennem, meg is tettem. Idén májusban az Eb-n nem éreztem megilletődöttséget. Érmet akartam, végül 22 ezreddel legyőztem Liamet, akinek volt nem egy olyan győzelme ezen a sprinttávon, hogy a cél előtt a magasba tudta emelni a kezét. Nekem nem volt erre időm, elsőre még azt sem láttam, hogy megvan a győzelem.

Egy ilyen győzelemnek mekkora hatása van a lélekre?

Senki sem tudta megverni addig, én voltam az első. Tudom, hogy célkeresztben vagyok, már üldözött vagyok azóta, de jöjjenek a kihívók nyugodtan, ugyanabban a mentális állapotban vagyok, továbbra is nagy alázattal készülök. Azt hittem, hogy lesz valami kézzelfogható varázsa ennek a sikernek, próbáltam kicsit provokálni is az ösztöneimet, hátha előjön valami ismeretlen érzés, de nem jött. Kaptam egy löketet, az élvonalba kerültem, és ez jó. De a hajó még nem ért célba, csak az első kikötőt hagyta el.

Milyen visszhangot váltott ki a társakban, riválisokban ez a győzelem?

Nagyon érdekes, hogy a nálam kereken tíz évvel idősebb Liam hogyan reagált rá. Nem tesz ki azóta az edzéséről semmit. Addig rendszeresen posztolt, hol van edzőtáborban, hogyan edz. Aztán Kárai Péter, az európai szövetség elnökségi tagja a verseny után mondta neki, hogy a Tótka téged néz, mit csinálsz. Hogy milyen erős vagy, amikor húzódzkodsz 100 kilóval. És Liam azóta csak az udvariassági képeket teszi ki. Benne ilyen hatást váltott ki.

Hányszor gondolta végig, hogyan lehet megnyerni a tokiói olimpiát?

Kárai mondta nekem, hogy a Távol-Keleten még veretlen vagyok, ezt vehetjük jó jelnek. Az ifjúsági olimpián nyertem 2010-ben Szingapúrban, az előolimpián nyertem 2019-ben Tokióban. Annak a győzelemnek nem a mezőny miatt volt értéke, hanem mert abban az öbölben rendezték meg a versenyt, ahol az olimpia volt, keményebb, sós a vize, mint egy tónak, nagyobb a felhajtóerő, nekem akkor ez az előnyömre vált.

34 másodperc lesz nagyjából a győztes idő, a hullámok és a szél miatt nem lehet előre megmondani, pontosan mennyi kell. 86 csapás, 43 az egyik, 43 a másik oldalon. Végiggondoltam már, igen, de nálunk nem úgy van, mint az atlétikában, hogy ha futok 200-on 19,19-et, akkor biztosan elöl leszek. Sok minden változhat egyik napról a másikra is a versenypályán.

A 200 méternek a legégetőbb, egyben a legfontosabb része az utolsó 50 méter.

Akkor már a túlélés a legfontosabb cél, mindenem ég a savtól, alig bírom emelni a kezem, de ki kell tartani. Amikor eléri valaki a maximális sebességet, utána jön a lassulás. Akármit mutat is a közvetítés, hogy egy versenyző az utolsó métereken milyen erős, és elmegy a többiek mellett, ő is lassul. Csak valószínűleg ő lassul a legkevésbé. Liam a táv második felében volt mindig a legerősebb, lassan rajtolt, az volt a filozófiája, hogy majd az utolsó métereken behozza, egészen júniusig be is hozta. Én bátran belehúzok a rajtba, nem taktikázom, nyomom, ahogy a csövön kifér.

Mennyi a csúcssebessége a kajakban?

Ebben a kérdésben kicsit rejtőzködő vagyok, nem szeretnék segíteni az ellenfeleimnek. Annyit elárulhatok, 24 km/h órával azért már mentem.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az étrendje is titkos?

Ebből a szempontból a Covid nyertese vagyok. Tavaly ősszel jöttem rá ugyanis arra, hogy ha a tizedeket keressük, akkor a táplálkozás első számú szempont. Leültünk a feleségemmel, és Ági azóta is mindenben segít nekem, ha sokáig is dolgozik is éjjel, akkor is főz nekem másnapra. Úgy van vele, ha már belekezdtünk, csináljuk rendesen. Hiányzik is majd a főztje Japánban. Tavaly ősszel kerestem egy jó dietetikust, és rájöttem, elképesztő, mekkora tartalék van még bennem. Addig se nagyon ettem lisztet, cukrot, tejet. De most van egy keret, edzés előtt, edzés után, pihenőnapon mit kell fogyasztanom. Nem grammra pontosan mérjük ki a rizst meg a húst, azt nem tudnám csinálni, hogy 175 gramm helyett valami 176 lett, és az már sok, nem jó az egész. Amikor külföldi edzőtáborban voltam, az jelezte nekem végleg, hogy mennyire fontos a kaja. Éreztem a különbséget, hogy több energiám van a feleségem főztjétől, a nagymamám házi tojásától és a nagymamám házi csirkéjétől. Ha a boltban vettünk tojást, eggyel többet kellett tenni a rántottába. Jobban aludtam, jobb volt a kedvem, amikor azokból ettem, amit tudtam, honnan származik.

Az amerikai kosaras, LeBron James, évi másfél millió dollárt költ a testére. Vétek volt nem kihasználni az eddig ebben rejlő lehetőséget. Szász Máté, a táplálkozás egyik nagy szakértője mondta, hogy az étrend olyan, mint a kézifék.

Nálam szerencsére most már ki van engedve, nem gátol. Másokra nem akarom ezt erőltetni, de én hiszek benne, és ez is okkal történik.

Milák Kristóf mellett ön lehet az, aki megnyeri a felnőttolimpiát az ifjúsági után.

Király lenne, ha csatlakozhatnék hozzá. Nagyon motiváló, abszolút mozgatja a fantáziámat. Mert ez azt is jelentené, hogy bezárult a kör, és nem az van, hogy egyszer mentél jól még fiatalon, hanem a felnőttek között sem találtál olyat, aki jobb nálad. Fel is tüzelt, még előveszem majd a legfontosabb pillanatokban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!