Kapás Boglárka negyedik 200 pillangón, messze volt a bronz

2021. július 29. – 04:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az úszóversenyek hatodik napján a 200 méteres pillangóúszásban a nők döntőztek, Kapás Boglárka a harmadik idővel (2:06,59) került be. A kínai Csang volt a leggyorsabb (2:04,89), az amerikai Hali Flickinger (2:06,29) a második. Kapás 2019-ben úgy nyert vb-aranyat, hogy az amerikait fergeteges hajrával előzte meg. A magyar úszónő a riói olimpián még 800 gyorson volt bronzérmes, 2017 után váltott, és pillangón nyert azóta két Eb-aranyat is a vb-cím mellé.

Kapást éremesélyesként tartották számon még az elutazás előtt, és ahogy a kapitány, Sós Csaba mondta a rajt előtt, reméli, hogy szerencsénk lesz végre, mert eddig Verrasztó Dávid és Kenderesi Tamás esetében a századok ellenfelekkel voltak, hajszállal csúsztak le mindketten a harmadik helyről. A negyedik hely most azonban nem pár tizeden múlt.

Kapás a hármas pályán startolt, és ahogy számítani lehetett rá, a táv első felében nem lesz a legjobbak között, mert neki a második száz az erőssége, azt ő bírja a legjobban az egész mezőnyből. Csang hatalmas iramban kezdett, az első ötven után világcsúcs részidőn belül járt, és egy másodperccel vezetett. Száznál is egy testhossz volt az előnye, Kapás az ötödik helyen fordult. 150-nél is tisztán vezetett a kínai, az első helyéhez kétség sem férhetett, olimpiai rekorddal csapott a célba. Kapás erősített az utolsó métereken, de arra nem volt esélye, hogy a harmadik helyre odaérjen. Íme az első négy:

  • Csang Jüfej – 2:03,86
  • Regan Smith – 2:05,3
  • Hali Flickinger – 2:05,65
  • Kapás Boglárka – 2:06,53

„Kicsit sírtam a döntő után. Nagyon csodálkozom, hogy ezzel az idővel ilyen messze voltam a dobogótól. Nem vigasztal, hogy közel jártam az egyéni csúcsomhoz, mert azt reméltem, be tudok menni 2:06 alá. Az viszont vigasztal, hogy teljesen kiúsztam magam”

– értékelt. Kapás egy órával a döntője után a hetedik helyezett 4x200-as gyorsváltónak is a tagja volt, rajta kívül Jakabos Zsuzsa, Késely Ajna és Veres Laura szerepelt a csapatban. A váltó a nyolcadik helyen jutott a fináléba, a franciákat sikerült megelőzniük.

Kapás vőlegénye, Telegdy Ádám 200 háton élete legjobb úszásával, a negyedik legjobb idővel jutott a pénteki döntőbe.

Németh Nándor a 100 méteres gyorsúszásban a nyolcadik helyen végzett, Caeleb Dressel győzött. Németh teljesítményének értékét növeli, hogy 1964 után volt ismét magyar férfi sprinter döntős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!