28 olimpia legkülönlegesebb versenye másfél percben

2021. július 23. – 05:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden olimpia legkülönlegesebb versenye a nem hivatalos küzdelem, hogy melyik ország sportolói viszik haza a legtöbb aranyat összesen. Az éremtáblázatnak semmilyen valódi tétje nincs, mégis nagy büszkeség és még nagyobb presztízs felkerülni rá, pláne az élvonalban végezni.

Magyarország legutóbb 2012-ben, Londonban volt ott a top 10-ben, előtte 1992-ben Barcelonában. A legjobb eredményünket 1936-ban, a berlini olimpián értük el, amikor a harmadik legtöbb aranyat hozták haza sportolóink; aztán ezt sikerült megismételni 1952-ben Helsinkiben is.

Animációnkon az elmúlt 125 év 28 nyári olimpiájának éremtáblázatai elevenednek meg. Érdemes többször is végigpörgetni, mert egy csomó apró érdekességet lehet rajta megfigyelni. Kezdve azzal, hogy az első olimpiákon milyen hatalmas előnyt jelentett rendező országnak lenni (vagy akár csak a környékén lenni földrajzilag), vagy ott van a második világháború után az NDK szárnyalása, esetleg az ezredforduló után Kína előretörése. Gondolta volna, hogy a skandináv országok mekkora sportnagyhatalomnak számítottak egészen az 1950-es évekig? Hogy ázsiai ország csak a 9. olimpián, 1932-ben került először az országok top 10-es listájára, afrikai viszont már húsz évvel korábban, 1912-ben? Hogy olyan országok is megjárták az éremtáblázat élvonalát, mint Görögország, Dánia, Svájc, Ukrajna vagy Új-Zéland?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!