Az angol kapitány találta ki a tizenegyesrúgók sorrendjét, vállalja a felelősséget

2021. július 12. – 08:41

frissítve

Az angol kapitány találta ki a tizenegyesrúgók sorrendjét, vállalja a felelősséget
A 19 éves Saka rúgott ötödszörre, kihagyta, őt vigasztalja Southagate – Fotó: Laurence Griffiths/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Anglia a balhátvéd, Shaw góljával már a második percben vezetett a vasárnap esti Eb-döntőben, de az olaszok a sokkhatás után átvették a játék irányítását, a második félidőben Bonucci találatával egyenlítettek, a tizenegyeseknél pedig ugyan először ők hibáztak (Belotti), mégis 3-2-re nyertek. Anglia veretlenül hozta le ezt a sorozatot.

„Magasra emelhetjük a fejünket, de ez a vereség fájdalmas, fájni is fog még, mert büntetőkkel a legrosszabb érzés veszíteni. Mindent beleadtam, ahogy a srácok is, egy nagyon jó csapat volt az ellenfél, amelyiknek jobban mentek a büntetők” – értékelt a csapatkapitány, Harry Kane akinek nem volt gólszerzési kísérlete, ilyen nem fordult elő vele az elmúlt három évben. A tizenegyesét viszont értékesítette. Kane szerint a vb-re még erősebbek lesznek. (Anglia következő meccsét a Puskás Arénában játssza szeptember másodikán.)

A kapitány, Gareth Southgate játékosként már átélhette, milyen büntetőkkel veszíteni a Wembley Stadionban, mert az 1996-os Eb-elődöntőben éppen ő hibázott a későbbi győztes németekkel szemben. Most felelősséget vállalt azért az ötletéért, hogy három cserének adott lehetőséget a párbajban. A harmadiknak rúgó Marcus Rashford a 120. percben lépett pályára, az olasz kapus már verve volt a gurításánál, ami a kapufa tövéről kifelé pattant. A negyediknek rúgó Jadon Sancho szintén vele együtt, az utolsó pillanatokban érkezett meg a döntőre, az ő lövése nem volt jó, Donnarumma kiütötte. Bukayo Saka a hetvenedik percben állt be, neki volt ideje felvenni a meccs ritmusát, őt egyébként sokan a kezdőcsapatba várták.

„Az edzések alapján erre a sorrendre jutottunk, bevállaltuk ezt a kockázatot. Senki sincs egyedül, együtt veszített a csapat, nem lehet senkit felelőssé tenni. Büszke vagyok rájuk, nem adhattuk meg az országnak a kívánt trófeát, ezért csalódottak vagyunk”

magyarázta Southgate, aki külön méltatta Saka képességeit, és támogatásáról biztosította a 19 éves játékost, aki sok szeretet fog kapni, mert a tornán egyébként remekül helytállt.

Kifejtette azt is, hogy szeret ezzel a csapattal együtt dolgozni, és ez a csapat többet tett, mint bármelyik másik az elmúlt 50 évben. Anglia most először járt Eb-döntőben.

Olaszország 34. meccsén is veretlen maradt, már csak egy találkozó választja el a spanyolok valamint a brazilok rekordjától. A kapitány, Roberto Mancini szerint mindent megtettek, többet volt náluk a labda,

A brazil származású Jorginho, aki ezúttal is elvállalta az ötödik büntetőt, mint a spanyolok ellen, most hibázott, de ettől még ő a tizedik olyan játékos, aki ugyanabban az évben megnyerte a Bajnokok Ligáját és az Európa-bajnokságot is. Csapattársa, a szintén brazil születésű Emerson is beállt a sorba, hiszen ő is a Chelsea futballistája. 2016-ban Cristiano Ronaldo és Pepe mondhatta el ugyanazt magáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!