Chiellini: Májustól volt valami varázslatos a levegőben

2021. július 12. – 11:08

frissítve

Chiellini: Májustól volt valami varázslatos a levegőben
Roberto Mancini és Giorgio Chiellini az Eb-trófeával, miután kiszálltak a repülőből Rómában – Fotó: Aeroporto di Roma/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz Tuttosport csodálatos látnoknak nevezte Roberto Mancinit, az olasz válogatott szövetségi kapitányát, aki világsztár játékos nélkül is úgy rakta össze a csapatát, hogy az Európa-bajnokságon legyőzték a világranglistát vezető belgákat, aztán a négy között a spanyolokat, majd a fináléban az angolokat tizenegyesekkel múlták felül. 34 meccse tart Mancini és csapata veretlenségi sorozata. Szeptemberben a bolgárok majd Svájc és Litvánia az ellenfelük, akkor adhatják a brazilok és a spanyolok 35 meccses sorozatát.

71,79

38 válogatott meccsen ilyen eredményességi mutatót mutat fel Mancini, mindössze kétszer kapott ki. Egyetlen más korábbi csapatával tudta átlépni a 60 százalékos eredményességi küszöböt, még az Interrel 2004 és 2008 között.

Mancini az orosz Zenittől érkezett az olasz válogatott élére, amelyik a 2018-as világbajnokságra nem jutott ki. A svédekkel szemben maradtak alul a pótselejtezőn, híres sztori, Daniele de Rossi beszólt a kapitánynak, amiért őt akarta becserélni, hiszen gólt kellett rúgniuk. A nagy trauma után neki kellett fejlődési pályára állítania a csapatát. Három éve ilyenkor a 21. helyen álltak a világranglistán, az Eb-győzelemmel a negyedik helyre vágtattak előre.

Mancini Szaúd Arábia ellen kezdte munkásságát 2018 május végén, amelyik éppen az oroszországi világbajnokságra készült. A 2-1-es győzelemnél már Donnarumma állt a kapuban, a védelemben ott volt Bonucci, Jorginho volt az egyik középpályása, a csatársorban pedig Insignének bizalmat szavazott. Akkor még kipróbálta Balotellit is. Kezdettől a 4-3-3-as rendszerben látta csapatát, a világbajnok franciáktól is ebben a formációban kaptak ki 1-0-ra 2018. június elsején.

Mancini egyetlen egyszer próbálta meg 4-4-2-ben pályára küldeni a csapatát, a portugálok meg is verték 1-0-ra a Nemzetek Ligájában 2018. szeptemberben, mind ez idáig az az utolsó veresége. Folyamatosan alakította a csapatát, amíg rátalált a legjobb felállásra, és az első meccshez képest Chiesa követelt helyet magának, Spinazzola sérülése után kézenfekvő volt Emerson berakása, de vele már amúgy is sokszor próbálkozott.

A csapat már hétfő reggel visszatért Rómába, a trófeát Mancini és Chiellini tartotta a kezében, ahogy kiszálltak a repülőből.

„Megérdemeltük. Május vége óta azt érezzük, hogy volt valami varázslatos a levegőben. Hidegzuhanyként ért a gól bennünket a második percben, de utána visszajöttünk, egyenlítettünk, a büntetőknél pedig Donnarumma a helyén volt. Már abban a korban vagyok, hogy tudjam, mit értünk el”

nyilatkozott boldogan a pisai születésű Chiellini, aki augusztusban már 37 éves lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!