Ilyen még nem volt: az USA kosárcsapata kikapott Nigériától

2021. július 11. – 10:28

Másolás

Vágólapra másolva

Szoros meccsen született történelmi eredmény Las Vegasban szombat este, amikor Nigéria 90-87-re legyőzte az USA válogatottját kosárlabdában egy olimpiai felkészülési mérkőzésen – írja a CBS Sports.

Az Amerikai Egyesült Államok az egyik legnagyobb hatalom kosárlabdában a világon, elképesztő mérlegei vannak a válogatottnak, ezért nagyon különleges a szombati fiaskó.

Nigériát 2012-ben a londoni olimpián 83 pontos különbséggel alázták le a pályáról, 156-73-ra nyertek akkor. Így már csak ezért is különleges lenne, hogy szombaton végül Nigéria diadalmaskodni tudott a Las Vegas-i gálán.

Olyan sem fordult elő korábban, hogy afrikai ország válogatottja legyőzte volna az USA csapatát, így ebből a szempontból is különleges este volt. Az pedig már csak egy extra érdekesség, hogy az amerikai csapat eddig mindössze 3 alkalommal kapott ki bemutatómérkőzésen 1992 óta (54 alkalommal nyert).

Gabe Vincent, a nigériai válogatott legjobbja – Fotó: Ned Dishman / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP
Gabe Vincent, a nigériai válogatott legjobbja – Fotó: Ned Dishman / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP

A beszámolók szerint az USA borzasztó gyengén játszott, Kevin Durant csak 17 pontig jutott, ezzel ő volt az USA legjobb dobója, Jayson Tatum 15 pontot dobott, Damian Lillard pedig 14 dobott pontig jutott. Ők voltak a legjobbak, a többiek még ennyire sem remekeltek, az egész csapat mindössze 41 %-os dobóátlagot produkált.

A CBS Sports szerint az is aggodalmas volt alig két héttel az olimpia előtt, hogy a csapatnak egyébként megvolt az esélye az egyenlítésre, az utolsó másodpercekben volt egy időkérés az amerikai csapat részéről, fel is vázolták a taktikát, de nem sikerült a kivitelezés, nem jött össze a blama elkerüléséhez szükséges hárompontos dobás.

Nigéria ráadásul a statisztikák alapján egészen magabiztos győzelmet aratott. A negyedik negyedben nem volt olyan másodperc, amikor hátrányban lettek volna, a lepattanókat 46-34-re nyerték, a Miami Heatben játszó Gabe Vincent hat hárompontost is dobott, 21 ponttal ő lett a csapata legjobbja.

Az amerikai csapat szerint még pont jókor jött ez a pofon. „Bizonyos szempontból örülök, hogy ez megtörtént. Ez persze nem jelent semmit, ha nem tanulunk belőle. Ez lehet számunkra a legfontosabb dolog ezen a tornán” – mondta az amerikai szövetségi kapitány, Gregg Popovich.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!