Nem számít kiemelkedő eredményekre a Magyar Olimpiai Bizottság az olimpián

2021. július 6. – 20:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Kulcsár Krisztián szerint az a reális, ha Magyarország 13 érmet szerez meg a néhány héten belül kezdődő tokiói olimpián – írja az MTI.

A MOB első embere az M1-nek fejtette ki kedden, hogy három szempont alapján ítélhető meg a magyar delegáció olimpiai eredményessége. Elsőként a küldöttség létszámát említette meg: a japán fővárosba 176 sportoló utazik, többen, mint a londoni vagy a riói játékokra. Másfelől kiemelte a széles sportági palettát: 23 sportág 28 szakágában lesz magyar induló, több olyanban is, ahol még egyáltalán nem vagy csak nagyon régen szerepelt magyar versenyző. A harmadik szempont pedig az, hogy „hogyan fogunk hazatérni az olimpiáról”.

„A 13 érem, amivel mi kalkuláltunk, nem pesszimista vagy óvatos szám, hanem a realitás. Ettől el lehet térni, és bízom abban, hogy pozitív irányban el is fogunk” – mondta Kulcsár Krisztián.

Felidézte: van, amikor jól sikerülnek a kiélezett helyzetek, és van, amikor nem. Példaként felhozta a Pekingben 2008-ban megszerzett három aranyérmet, ami után 2012-ben nyolc alkalommal csendült fel a Himnusz Londonban.

„Pekingből keserű szájízzel tértünk haza, Londonban pedig milyen jól sikerült minden, pedig nem gondolom, hogy nagyot változott a magyar sport négy év alatt” – tette hozzá a MOB elnöke.

A magyar delegációk a nyári olimpiák történetében csak kilenc alkalommal szereztek 13 éremnél kevesebbet, vagyis a MOB-elnök tippje szerint a történelmi éremrangsor alsó részeire várható az idei teljesítmény. A 2008-as pekingi olimpián szerzett tíz érem különösen kevésnek számít magyar viszonylatban. Ha a pekingi eredményt nem nézzük, akkor egészen az 1928-as amszterdami olimpiáig kell visszamenni, hogy olyan eseményt találjunk, amikor a magyar csapat 13-nál kevesebb érmet szerzett.

A legutóbbi, 2016-os, riói olimpián 15 érmet szerzett a magyar delegáció, előtte Londonban pedig 18-at.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!