A FINA nem engedi, hogy a fekete úszók a kifejezetten az ő hajukra készült úszósapkában induljanak az olimpián

2021. július 2. – 18:23

frissítve

A FINA nem engedi, hogy a fekete úszók a kifejezetten az ő hajukra készült úszósapkában induljanak az olimpián
Alice Dearing, a brit olimpiai úszócsapat tagja és a Soul Cap nagykövete a cég fekete úszósapkájában – Fotó: soulcap.com

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyot csalódtak a fekete angol úszók, miután a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) nem engedélyezte a Soul Cap úszósapkáinak használatát a nagy nemzetközi versenyeken – írja a BBC.

Sok sportoló szerint a fekete gyerekek azért hagyják abba nagyon hamar az úszást, mert nem tudják megvédeni a hajukat a klóros víztől. Nem pusztán arról van szó, hogy a belőtt frizurát újra kell formázni, hanem arról, hogy a hajuk más szerkezetű, ezért a klór sokkal jobban roncsolja szálakat, és akár több órás procedúra is lehet, míg rendbe hozzák. A BBC egyik februári videójában három úszó beszélt arról, hogy mire is számíthatnak a fekete fiatalok, ha a sport mellett döntenek.

A FINA elvileg (még nem erősítették vagy cáfolták ezt meg) azzal az indokkal utasította a Soul Cap kérvényét, hogy amennyire ők látják, a nemzetközi versenyeken elinduló úszók soha nem használtak, és nem is akartak ilyen méretű és kialakítású sapkát használni.

A gyártó szerint a szövetség azt írta, hogy a sapka nem követi a „fej természetes formáját”.

Ha egy fekete úszó nem akarja nagyon rövidre nyírni a haját, akkor versenyen kénytelen olyan hagyományos úszósapkát viselni, ami általában nem védi meg a haját. Van, aki még egy befőttes gumit is bevet, hogy a helyén tartsa a sapkát, de mivel sokan speciális olajjal védik a hajukat a klór ellen, az se mindig segít.

A Soul Cap ezzel szemben olyan méretekben gyárt úszósapkákat, hogy ha valakinek nagy afroja vagy hátközépig érő, fonott haja van, akkor is kényelmesen rá tudja húzni a sapkát.

Alice Dearing, a brit női olimpiai úszócsapat első (és idén egyetlen) fekete versenyzője a márka egyik nagykövete, és februárban azt írta az Instagramon, hogy örül, hogy a márka felismeri a fekete közösséget érintő, világméretű problémát. A FINA döntéséről egyelőre nem nyilatkozott.

Dearing korábban azt nyilatkozta, hogy megérti, ha egy lány a haja miatt hagyja ott az úszást, szerinte ez egy ismert, régi probléma, ami ennek ellenére továbbra is fennáll. A brit úszószövetség szerint a 73000 regisztrált versenyzőből mindössze 668 mondja magát legalább félig feketének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!