Sakkfeladvány a Telexen: megvillant a legjobb magyar sakkozó keze, az olimpiai bajnok orosz bánta

2021. június 26. – 15:21

Másolás

Vágólapra másolva

Egy betegség utáni visszalépés után Rapport Richárd ugrott be június 18-án a párizsi, körmérkőzéses rapid játszmákkal megrendezett rangos tornára. A legjobb magyar sakkozó, ha már ott volt, maradandót alkotott, és egy tökéletes lépéssel lepte meg az olimpiai bajnok Peter Szvidlert.

Nézzük a táblát! A 18. lépésnél tartunk, az orosz nagymester vezeti a sötét bábukat, és nem áll jól, a futója ütésben van. Ha a világossal játszó Rapport azt leüti, a tisztek száma kiegyenlítődik, ő azonban egy sokkal jobb lépést látott meg a táblán. Ezt a lépést keressük most.

A 18 lépés következik, és Rapport lépése után Szvidler látta, a matt elkerülhetetlen, nincs értelme a folytatásnak
A 18 lépés következik, és Rapport lépése után Szvidler látta, a matt elkerülhetetlen, nincs értelme a folytatásnak

Amikor Szvidler észlelte, mekkora bajban van, nem is látta értelmét a folytatásnak, és feladta a meccset.

A Belgrádban élő Rapport 2763 ponttal a tizenegyedik a világranglistán, a színes és érdekes stílusa miatt keresett játékos. Ez a parti megerősítette a hírnevét, ezen a szinten ilyen gyorsan nem szokták megadásra késztetni ellenfelüket a legjobbak se.

A partit Kállai Gábor nemzetközi nagymester, korábbi szövetségi kapitány ajánlotta figyelmünkbe, a megoldást is ő magyarázza el. Ha a korábbi feladványokra kíváncsi, akkor kattintson ide.

A futó leüti a d7-en álló gyalogot, vagyis 18. Fxd7!!


Szvidler azért adta fel ezen a ponton, mert

  • Ha a vezérrel üti a futót 18. – Vxd7-re akkor a világos vezér f8-on (Vxf8) mattol.
  • Ha a huszárral, akkor 18. – Hxd7-re a vezér e6-on sakkot ad, és a bástya ugyan elzárja a sakkot, de utána jön a matt: 19. Vxe6+ Bf7 20. Vxf7
  • A 18. – Ff6 lépés sem vállalható ezen a szinten, hiszen jön a válasz: 19. Fxe6+ Kh8 20. Vxd8 Bxd8 21. Bxf3. Ezután világosnak 3 gyalogelőnyös, abszolút nyert állása lenne.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!