Kanada hosszabbításban győzte le a címvédőket a jégkorong-vb döntőjében

2021. június 6. – 22:37

frissítve

Kanada hosszabbításban győzte le a címvédőket a jégkorong-vb döntőjében
Fotó: Gints IVUSKANS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A kanadai válogatott nyerte a rigai jégkorong-világbajnokságot, miután a vasárnapi döntőben hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a címvédő finn csapatot – írja az MTI.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt nem rendeztek vb-t, így a 2019-es az utolsó vb-döntő, akkor ugyanez a két váogatott találkozott Pozsonyban, ahol a finnek 3-1-re győztek. A két csapat idén nagyon eltérő úton jutott el a fináléig:

Kanada a története legrosszabb vb-kezdésével (első 3 meccsén 3 vereség) lett világbajnok, a finnek pedig veretlenül végeztek a második helyen (két meccsen hosszabbításban kaptak ki, rendes játékidőben egyszer sem).

A döntő első harmadban három kiállítást is kaptak a kanadaiak, és a harmad derekán éppen egy ilyen büntetés leteltekor Mikael Ruohamaa maradt üresen a kapu előtt, és estében nem hibázott.

A folytatásban agresszívebben játszottak a kanadaiak, és emberelőnyben gyorsan egyenlítettek: Maxime Comtois a kapuvasról testére pattanó korongot maga elé tette, és a kapuba csúsztatta. Amikor a finnek kerültek létszámfölénybe, akkor a Darcy Kuempernek kellett nagyot védenie. A szünet előtt a kanadaiak ismét betaláltak, ám les miatt videobírózást követően nem adták meg a találatot, ugyanis a támadóharmadba bejutáskor az egyik kanadai hokis korcsolyája a levegőben volt a kék vonal semleges harmadba eső oldalán. Érdekesség, hogy az NHL-ben ez a gól ért volna, sőt, a nemzetközi szövetség (IIHF) új, két napja elfogadott szabálykönyve szerint a 2021/22-es szezontól már Európában is érvényes lesz, de ezen a vb-n még nem.

A záró harmadban előbb a finn kapus hibája majdnem gólt eredményezett, ám az ellentámadásból Petteri Lindbohm takarásból mértani pontosságú lövéssel szerzett ismét vezetést. A kanadaiak emberelőnyben egyenlítettek megint, Comtois gyönyörű, háttal láb közötti passzal hozta helyzetbe Adam Henrique-et – a korábban érvénytelenített gól szerzőjét –, aki közelről nem hibázott. Jöhetett a hosszabbítás az első találatig, és

a 67. percben egy kontrából két ottawai, Connor Brown és Nick Paul összehozta az aranyérmet jelentő találatot.

A vb legértékesebb játékosának a kanadai Andrew Mangiapanét választották.

A vb végeredménye: 1. Kanada, 2. Finnország, 3. Egyesült Államok, 4. Németország, 5. Oroszország, 6. Svájc, 7. Csehország, 8. Szlovákia, 9. Svédország, 10. Kazahsztán, 11. Lettország, 12. Dánia, 13. Norvégia, 14. Nagy-Britannia, 15. Fehéroroszország, 16. Olaszország
(A koronavírus-járvány miatt idén nem volt kieső és feljutó.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!