Ha otthon van a mattképekben, akkor ez a sakkfeladvány gyerekjáték lesz

2021. május 30. – 09:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az alábbi partit 1899-ben játszotta Carl Schlechter és Philipp Meitner Bécsben. Előbbi a nagyobb név, édesapja ismert zeneszerző, és ebben az állásban remekül komponálta meg ő is a védhetetlen befejezést.

Schlechter világbajnoki döntőt is játszott 1910-ben, és ugyan gyaloghátrányban van, ebben az állásban észrevette a beszorult sötét király gyengeségét, és könyörtelenül ki is használta. Azt a lépést keressük, amivel ezt a játszmát egy pillanat a maga javára fordította Schechter. Nem könnyű meglátni, de ha megvan, akkor tényleg lesz az emberben egy aztamindenit-érzés.

A 33. lépésben járunk, és Schlechter kivételes érzékkel tapintott rá a sötét állás gyengeségeire
A 33. lépésben járunk, és Schlechter kivételes érzékkel tapintott rá a sötét állás gyengeségeire

A Bécsben született Schlechter 1918-ban halt meg Budapesten, a magyar fővárosban is temették el.

Ezt a játszmát is Kállai Gábor nemzetközi nagymester porolta le, ahogy a levezetést is ő írta. A korábbi feladványokat itt nézheti meg, ha kedvet kapna.

Megoldás: 33. Vxh6+!! Egy szemet gyönyörködtető vezéráldozattal nyert. Egy pillanatra kivonja a forgalomból a sötét vezért, és ez az egy pillanat elég ahhoz, hogy védhetetlen mattképet rakjon össze. Hiba lenne a futóval sakkot adni, 33. Ff2+?, mert 33. – Kh3 után nem lehetne folytatni a támadást.
Nem jó, ha a királlyal közelítünk, mert 33. Kg2?-re 33. – Hf4+ jön és Hd3-mal megvédte azt a mezőt, ahonnan a futó sakkot adhat.
33. Kh2? borzasztó öngól lenne 33. – Ve2+ miatt, és a király visszaszorul az alapsorra.
Szóval: 33. – Vxh6 (Ütni kell, mert másképpen a sötét vezért üti ki a világos kollégája.) 34. Kh2! (Csak ez a jó, hiszen 34. Kg2?-re 34. – Hf4+, majd 35. – Hd3 távol tudná tartani a világos futót a sötét királytól.) Sötét feladta, mert nincs orvossága a fenyegető 35. Ff2 matt ellen!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!