Hosszú Katinka döntésétől függ Jakabos Zsuzsa sorsa

2021. május 28. – 09:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vasárnap befejeződött úszó-Európa-bajnokságon Hosszú Katinka mindegyik éremből szerzett egyet, szivárványnak nevezte el azokat. Hosszú a 400 vegyest jó idővel megnyerte, 200 pillangón Kapás Bogi mögött a második lett, 200 vegyesen bronzérmet szerzett.

A háromszoros olimpiai bajnok a Nemzeti Sportnak elmondta: nem érmekben gondolkodott a verseny előtt, és fontos visszajelzés neki, hogy a gyorsasága még nem az igazi, ezen kell dolgoznia az olimpiáig hátralévő két hónapban.

A hétvégén kezdődő Mare Nostrum, három helyszínen (Monte Carlo, Barcelona, Canet-en-Roussillon) rendezett versenyen sok számban rajthoz áll, utána dönti el, melyik távokon indul a tokiói olimpián. Június tizedike táján derülhet ki, hogyan határozott.

Hosszú hat számban ért el eddig olimpiai indulást jelentő szintidőt. 400 gyors, 100 és 200 hát, 200 pillangó, 200 és 400 vegyes.

Egy nemzet két A-szinttel rendelkező úszót nevezhet Tokióban egy számban. Ha Hosszú a 200 pillangó mellett dönt, az egyúttal azt is jelenti, hogy Jakabos Zsuzsa nem indulhat. A világbajnoki címvédő, és az Eb-n is aranyérmes Kapás mindenképp indulhat ezen a távon. Hosszúnak az okozza a fejtörést, hogy az olimpiai programban a 200 pillangó középdöntőjét és a 200 vegyes finálét ugyanazon a napon rendezik, és ha pillangón indul, az veszélyezteti a vegyes sikerességét. Vagy fordítva. Rióban előbb bevállalta, majd visszalépett, így Jakabos akkor pórul járt. Az akkori szövetségi kapitány, Hargitay András mondta is, hogy Jakabos fair play díjat érdemelne.

200 háton Szabó-Feltóthy Eszter vár a bajnok döntésére, ha nem vállalja ezt a távot, akkor Burián Kata mellett ő lehet a másik induló.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!