Mi az a Konferencia Liga, ahol a Felcsút eljuthat a Tottenhamig?

2021. május 26. – 05:04

frissítve

Mi az a Konferencia Liga, ahol a Felcsút eljuthat a Tottenhamig?
Loic Nego és a Fehérvár az Európai Konferencia Liga csoportkörét veheti célba

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több európai futballbajnokság ér véget, és ezzel párhuzamosan egyre inkább körvonalazódik, milyen lesz a harmadik európai kupasorozat. Az UEFA ugyanis idén létrehozta az Európai Konferencia Ligát (EKL), aminek a neve, lássuk be, elsőre inkább ijesztő, nehéz mögé nagy presztízst képzelni. Ennek a sorozatnak is lesz viszont csoportköre, és viszonylag jó csapatok játszanak itt.

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg elsőként, hogy a Bajnokok Ligájával mi újság. A Ferencváros az első körben kiemelt lesz, és még a másodikban is van erre esélye. Az első körben a finn HJK Helsinki, vagy a norvég Bodö Glimt lehet a legkomolyabb ellenfél, a máltai bajnok nyilván kissé könnyebb eset lenne.

Ha az első körben veszít, a Fradi máris Konferencia Ligában találja magát. A képlet így néz ki:

  • Ha a BL első selejtezőjében esik ki, az EKL második körében köt ki
  • Ha a BL második körében esik ki, az EL harmadik körében folytathatja
  • Ha a BL harmadik fordulójában marad alul, akkor az EL playoffba kerül
  • Ha a BL playoffjában esik ki, az EL csoportkörébe jut, ahogy eddig is.
  • Ha az EL-playoffban esik ki, akkor az EKL csoportkörében landol.

Az EKL-ben van bajnoki ág, a BL-től elköszönő bajnokok közül öten érhetnek célba, vagyis ennek az új sorozatnak a főtáblájára.

Amint látható, az EL-ben csak a Ferencváros szerepelhet – 12 nagy bajnokságból érkező csapat itt már biztosította a helyét, mint például az olasz Napoli, az angol Leicester, a német Leverkusen, a spanyol Betis és a francia Lyon. Szalai Attila klubja, a török Fenerbahce itt kiemelt, egy meccset kell nyernie a főtábláért.

Mi maradjunk a másik három magyar indulónál (Puskás Akadémia, Fehérvár, Újpest), akik az EKL-be kaptak besorolást, ahol az első fordulóban még nem lesz nehéz dolga egyiknek sem, hiszen kiemeltek. A továbbjutásuk szinte kötelező, a máltai bajnokság harmadik helyezettje, vagy az izlandi ezüstérmes elvileg simán verhető.

A második fordulóban már csak a Fehérvár kiemelt, a Puskás Akadémia és az Újpest nem. A Fehérvárnál papíron csak egy erősebb csapat van az első körben, a szlovén Maribor. Az EKL-ben ugyanúgy négy párharcot kell nyerni a főtábláért, mint eddig. A főtábla 32 résztvevős, a megkarcsúsított Európa Liga is annyi lett, ettől az EL színvonalának emelését reméli az UEFA.

Az EKL második körében már a Basel, a Feyenoord, a Molde is kiemelt, ha a felcsútiak és az újpestiek pechesek, közülük kell játszaniuk valakivel. De kifoghatják az Eszéket is, ami Mészáros Lőrinc miatt lenne különösen pikáns meccs, hiszen a horvát klub egyik fő támogatója.

Az EKL-ben Angliából a Tottenham, Spanyolországból a Villarreal szerepelhet (hacsak nem nyeri meg az EL-t a Manchester United ellenében szerda este, mert akkor azonnal a BL-be ugrik). Németországból az Union Berlin vívta ki a jogot, az olaszokat az AS Roma képviseli. Itt nincs azonnali főtábla, ezeknek a csapatoknak is játszaniuk kell a csoportkörért – igaz, nekik csak egyet. Az EKL főtáblájáért 3,5 millió eurót fizet az UEFA.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!