Jónyer Istvánt jelölik a nemzet sportolójának

2021. május 20. – 11:22

frissítve

Jónyer Istvánt jelölik a nemzet sportolójának
Jónyer István az asztalitenisz egyik legnagyobb egyénisége – Fotó: MTI/Illyés Tibor

Másolás

Vágólapra másolva

A négyszeres világbajnok asztaliteniszezőt, Jónyer Istvánt jelölik a nemzet sportolójának, erről az a 11 tag határozott, akiknek az április 24-én meghalt tájfutó, Monspart Sarolta helyére kell új tagot választaniuk. Tíz jelöltből választhattak a tagok, akik közé olimpiai, világ- és Európa-bajnokok kerültek.

„Örülünk annak, hogy egy körben, szinte egyetértésben Jónyer István került ki győztesen” – idézte az MTI a sportért felelős államtitkárt, Szabó Tündét.

Jónyer dicsőséglistája:

  • 1971-ben párosban, Klampár Tiborral világbajnok
  • 1975-ben egyéniben és párosban, Gergely Gáborral világbajnok
  • 1979-ben csapatban világbajnok

A 70 éves Jónyer István olimpián nem szerepelhetett, mert a sportága nem szerepelt a programban, csak 1988-ban került be.

Az lehet a nemzet sportolója, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet játszott a hazai sportéletben.

  • A nemzet sportolója jelenleg Balczó András (öttusa), Hammerl László (lövészet), Weltner Györgyné Ivánkay Mária (paraasztalitenisz), Kamuti Jenő (vívás), Keleti Ágnes (torna), Magyar Zoltán (torna), Portisch Lajos (sakk), Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás), Varga János (birkózás) és Faragó Tamás (vízilabda).
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!