Hatezer tokiói orvos kéri az olimpia törlését

2021. május 18. – 14:17

frissítve

Hatezer tokiói orvos kéri az olimpia törlését
Az olimpiai láng körbemegy az országon, hétfőn Hirosimában járt, háttérben az atomtámadás után épen maradt dóm – Fotó: Osamu Kanazawa/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói orvosok egyik szövetsége a tavalyról idénre halasztott nyári olimpia lemondására szólította fel levélben Szuga Josihide japán miniszterelnököt.

A 6000 doktort magában foglaló csoport azt írta, a kormánynak és a szervezőbizottságnak arról kell tárgyalnia a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), hogy a játékokat Tokió nem rendezi meg.

„A jó döntés az, ha törlünk egy olyan eseményt, amely potenciálisan növelheti a fertőzöttek számát és a haláleseteket”

– írták az orvosok.

A jelenleg is járványügyi vészhelyzet alatt álló Tokióban a kórházak jelentős leterheltek, a lakosság többsége pedig ellenzi az olimpia idei megrendezését. Japánban az oltási program lassan halad, a 125 milliós országban eddig mindössze az állampolgárok nagyjából két százaléka kapta meg mindkét vakcinát. Hétfőn 5263 új esetet regisztráltak a 125 millió lakosú országban, a korlátozások miatt enyhén csökkenő a tendencia.

A helyi szervezőbizottság és a NOB is ragaszkodik a nyári játékok megtartásához, amelyet biztonságosnak ígérnek. A NOB német elnöke, Thomas Bach látogatását májusról júniusra halasztották a járvány terjedése miatt, Japán már a negyedik hullámmal küzd, de eddig nézőkkel rendeztek meccseket, és koncerteket is tartottak.

Arról már korábban határoztak, hogy külföldi önkéntesek és külföldi szurkolók nem mehetnek az eseményre, a diplomaták létszámán is karcsúsítottak. Arról viszont még nem döntött a kormány, hogy a hazai szurkolókat beengedik-e a versenyekre.

Az olimpiai láng a szokásoknak megfelelően körbejárja az egész országot, most éppen Hirosimában futnak a fáklyákkal. Az olimpiát a koronavírus-járvány miatt halasztották idénre, a megnyitó ünnepség a tervek szerint július 23-án lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!