Lemondott a német futballelnök, mert az alelnököt egy hírhedt nácihoz hasonlította

2021. május 17. – 15:06

Lemondott a német futballelnök, mert az alelnököt egy hírhedt nácihoz hasonlította
Fritz Keller

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott posztjáról Fritz Keller, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöke azután, hogy egy hónapja a náci idők egyik bírójához hasonlította Rainer Koch alelnököt – jelentette az MTI.

A sportvezető április 23-án a szövetség ülésén vont párhuzamot a Münchenben törvényszéki bíróként dolgozó Koch és Roland Freisler között. Utóbbi a népbíróság elnökeként halálra ítélt 2600 embert, akik a náci rendszer ellenségei voltak, emellett a holokausztban is szerepet játszott.

Az elnök kijelentése nagy vihart kavart, a szövetség regionális vezetői bizalmatlansági szavazást kezdeményeztek és a szövetség etikai vizsgálatot indított ellene. Keller ugyan nem sokkal az eset után elnézést ért, ám Koch azt nem fogadta el. A DFB-t 2019 óta irányító Fritz Keller hétfőn hosszú közleményben jelentette be lemondását, amiben írt saját felelősségéről, egyúttal azt is kifejtette, hogy a szövetségben sok a probléma, ami a távozásával sem oldódik meg.

„A DFB-t belső hatalmi harcok dúlják és az átláthatóság hiánya gyengíti”

– írta a 64 éves Keller. Ő hiába próbált javítani a szövetség működésén, reformokat bevezetni, falakba ütközött.

Keller sorozatban a negyedik elnöke a DFB-nek, akinek botrány miatt kellett távoznia. Elődje, Reinhard Grindel azután mondott le, hogy kiderült, luxusórát fogadott el ajándékba, és be nem jelentett jövedelmekkel is vádolták. Őt megelőzően Wolfgang Niersbachnak és Theo Zwanzigernek egyaránt a 2006-os németországi világbajnoksággal kapcsolatban felmerült korrupciós vádak miatt kellett feladniuk elnöki pozíciójukat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!