A Leicester City a történetében először megnyerte az FA-kupát, ráadásul 22 ezer néző előtt

2021. május 15. – 20:55

Másolás

Vágólapra másolva

Több szempontból is különleges volt a Leicester City-Chelsea FA-kupadöntő, amit most szombaton játszottak. Egyrészt a Leicester a klub 137 éves története során először nyerte meg az FA-kupát, másrészt ez volt a legtöbb néző előtt megtartott brit sportesemény a koronavírus-járvány kitörése óta – írja a Sky News.

A meccset 1-0-ra nyerte a Leicester Youri Tielemans 25 méterről rúgott góljával. A meccs vége is tartogatott izgalmakat, a Chelsea egy rövid időre azt hihette, hogy egyenlített, és ezzel sikerült kiharcolnia a hosszabbítást, de aztán jött a videóbíró, és érvénytelenítette a gólt.

A Leicester City eddig öt alkalommal jutott el története során a kupadöntőbe, de most először tudott nyerni. A csapat ezzel a győzelemmel tovább építette a legendáját. A Leicester nevét rengeteg, a foci iránt valószínűleg egyáltalán nem érdeklődő ember is megismerhette a 2015-2016-os szezonban, amikor teljesen váratlanul megnyerte az abszolút kis csapatnak számító együttes a bajnokságot. A győzelme valószínűtlenségét jól mutatja, hogy 5000:1-hez arányban lehetett a bajnokság előtt arra fogadni, hogy a Leicester nyer abban az évben.

A Leicester City 2021. május 15-én a klub történetének első FA-kupa győzelmét ünnepli – fotó: Nick Potts / POOL / AFP
A Leicester City 2021. május 15-én a klub történetének első FA-kupa győzelmét ünnepli – fotó: Nick Potts / POOL / AFP

A kupadöntő másik érdekessége az volt, hogy az átoltottsággal elég jól álló Angliában ez a meccs egy nagy kísérlet is volt egyben, mert 22 ezer nézőt engedtek be a meccsnek otthont adó Wembleybe. A stadionban 90 ezer férőhely van, vagyis nagyjából negyedházat engedélyeztek.

A kísérlet célja az, hogy nyomon kövessék, hogy milyen hatással van egy ilyen tömegrendezvény ilyen formában a járvány alakulására. A héten volt egy másik hasonló esemény is Angliában, akkor a Brit Awards díjátadót tartották meg az O2 Arenában – 20 ezer fő befogadóképesség – 4500 néző előtt.

Múlt hónapban is volt egy ilyen tesztesemény. Akkor a ligakupa döntőjére – Manchester City-Tottenham Hotspur (1-0) – engedtek be szintén a Wembleybe nyolcezer nézőt.