Sakkfeladvány a Telexen: nem lesz matt, de egy olyan lépés, amire csak csettinteni lehet

2021. május 9. – 07:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig többnyire a múlt nagy partijaiban keresgéltünk egy-egy nagy húzást, de hát a jelenben is vannak szemet gyönyörködtető lépések, amelyek után jogosan járna a vastaps.

Jan Alekszandrovics Nyepomnyascsij az elmúlt héten szerezte meg a jogot, hogy a norvég világbajnok Magnus Carlsent kihívója lehessen. A vb-döntőt majd Dubajban rendezik az idén novemberben, a dicsőség mellett 2 millió dollár a díjalap. Az orosz nagymester az alábbi játszmában a sötét bábukat vezeti, és nem áll túl jól. A világos gyalogelőnyben van, és a fekete futó is kettős támadás alatt, f5-ön nem maradhat, különben elveszik.

Nyepomnyascsij ebben a szorult helyzetben nemcsak a kivezető utat látta meg, hanem azt is, hogy kell a maga javára fordítani a meccset. Azt a lépést keressük most, ami után a világos bábukat vezető Artyemijev hátrányba került.

Sötét következik, és jött egy kis varázslat
Sötét következik, és jött egy kis varázslat

A lépés ravasz és szellemes is egyben, nem könnyen látható, mert nem lesz rögtön matt tőle, de olyan nyomás alá helyezi a világos királyt, hogy a feladás csak nagy veszteségek árán kerülhető el. Szóval, sötét következik a huszadik lépésben. A partit Kállai Gábor nemzetközi nagymester találta, a levezetés is az övé.

20. – Fb1!!

Azért is zseniális ez a futólépés, mert hirtelen azonnali mattfenyegetést jelent, és egyben befalazza a világos bástyáját, kiiktatja a küzdelemből. (A másik bástya is a sarokba van szorítva.) Ez a sötét futó természetesen nem üthető, mert erre a vezér d3-ra (Vd3) lép, és sakkot ad, majd a bástyát leütve újabbat, és a matt elkerülhetetlen.

Nincs jó védelem, mert ha a futó lép, akkor is mattveszély van

  • 21. Fe2-re 21. – Vd1+!! 22. Fxd1 Be1 mattolna
  • 21. He4-re 21. – Bxe4! nyerne. (Hiszen ha bástyát utána a futóval ütné világos, akkor a sötét vezér azonnal mattot ad d1-en. Ha pedig vezérrel ütné a bástyát, akkor a vezér ki van szolgáltatva a sötét futónak.)

A játszmában a király g1-re lépett, innentől folytassuk szaknyelven. 21. – Be1+ 22. Hf1 Vd3! 23. Vg4+ Kh8 24. Fe2 Bxe2 25. Bb1 Fc5! 26. h4 Bxf2 27. Be1 Bf4+ Világos feladta, mert előbb vezért veszít, majd a gyors matt sem elkerülhető (0:1)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!