Nem kérhet egy válogatott meccshalasztást az Eb-n, amíg 13 bevethető futballistája van

2021. május 04. – 14:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szokásosnál bővebb lesz a válogatottak kerete a június 11-én kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokságon – jelentette az MTI.

Az európai szövetség (UEFA) vezető testülete keddi ülésén jóváhagyta, hogy 23 helyett 26 játékosból áll majd egy-egy nemzet kerete. A mérkőzésekre ugyanúgy csak 23 futballistát lehet nevezni, mert a sportág szabálya előírja, hogy legfeljebb 12 cserejátékos lehet.

Az UEFA azzal indokolta a döntést, hogy a játékosok esetleges pozitív koronavírustesztje és az azt követő karanténkötelezettség ne okozzon létszámbeli problémát a csapatoknak. Ha a torna ideje alatt koronavírus-fertőzés, vagy kötelező karantén miatt egy csapat nem tud pályára lépni, legfeljebb 48 órás halasztást kérhet majd, hogy legyen ideje új játékosokat behívni a válogatottba. Amíg egy csapat legalább 13 futballistát – köztük egy kapust – képes kiállítani az aktuális összecsapására, addig nem kérhet halasztást.

Meg nem rendezhető mérkőzés esetén a találkozó elmaradásáért felelős válogatott papíron 3-0-s vereséget szenved, az UEFA pedig fegyelmi eljárást indít az adott ország futballszövetsége ellen.

A június elsejéig leadott kereten csak súlyos sérülés vagy betegség esetén lehet változtatni. Az UEFA tájékoztatása szerint ebbe a kategóriába beletartoznak a koronavírussal megfertőződött játékosok és a szoros kontaktszemélynek minősülő – és ezért elkülönített – futballisták is. Aki viszont kikerül a keretből, az már nem térhet vissza.

Arról már korábban határozott az UEFA, hogy három helyett öt cserét engedélyez egy meccsen. A tavalyról idénre halasztott Eb-t június 11. és július 11. között bonyolítják le. Eredetileg 12 város adott volna otthont a mérkőzéseknek, de mivel Dublin és Bilbao nem tudta garantálni a nézők beengedését a stadionba, a múlt héten változott a helyzet, beugróként jelentkezett Sevilla, Szentpétervár pedig több csoportmeccset rendez, míg London egy plusz nyolcaddöntőt kapott. A torna rendezője mellettük München, Baku, Róma, Koppenhága, Bukarest, Amszterdam, Glasgow és Budapest. A magyar fővárosban a Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. Az MLSZ vállalta egyedüliként, hogy az összes nézőt beengedi a meccsekre.

Marco Rossi, a magyarok olasz szövetségi kapitánya csütörtökön hirdeti ki bő keretét.

A budapesti meccsek:

  • Június 15: Magyarország–Portugália, 18.00
  • Június 19: Magyarország–Franciaország, 15.00
  • Június 23: Franciaország–Portugália, 21.00 A mieink ugyanekkor Münchenben játszanak a németekkel
  • Június 27: nyolcaddöntő