Portugál Nagydíj: Räikkönen felöklelte saját csapattársát, Mazepinnel megint problémák akadtak

2021. május 2. – 18:07

frissítve

Portugál Nagydíj: Räikkönen felöklelte saját csapattársát, Mazepinnel megint problémák akadtak
A Portugál Nagydíj győztese, Lewis Hamilton ünnepel a dobogón – Fotó: Gabriel Bouys / Pool / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 2021-es szezon első két futamával ellentétben a Portugál Nagydíj nem tartogatott túl sok izgalmat. A versenyt a második helyről induló Lewis Hamilton nyerte világbajnoki riválisa, Max Verstappen előtt. Ezzel nyolcpontosra növelte előnyét összetettben. A pole pozícióból rajtoló Valtteri Bottas csak a harmadik helyen ért célba.

A rajtot mindenkinek sikerült biztonságban abszolválnia, egyedül a Red Bull-os Sergio Pérez ragadt be egy kicsit. Őt át is ugrotta Carlos Sainz még az első kanyar előtt.

A safety carnak azonban a sima rajt ellenére már a második körben be kellett jönnie, miután Kimi Räikkönen az első kör végén, a célegyenesben minden különösebb ok nélkül belehajtott hátulról a saját Alfa Romeó-s csapattársába, Antonio Giovinazziba. A futam után Räikkönen vállalta a felelősséget, és azzal magyarázta a balesetet, hogy éppen a beállításokkal küszködött a kormányán, ezért nem figyelt oda csapattársára.

Az ütközés következtében letörött Räikkönen versenyautójának első szárnya, és beszorult az első kerekei alá, így a rutinos finn nem tudta bevenni az első kanyart, és a sóderágyban fejezte be a versenyt. Giovinazzi autója nem sérült meg komolyabban, így ő folytatni tudta a versenyt, és végül a 12. helyen ért célba.

A hetedik körben az újraindításnál Hamilton nagyon rossz rajtot vett, így Verstappen rögtön megelőzte. Négy körrel később azonban Verstappen hibázott, így Hamilton vissza tudta szerezni a pozíciót. A huszadik körben pedig csapattársát, Valtteri Bottast is sikerült megelőznie az első helyért.

Az egymást szorosan követő Hamilton–Bottas-–Verstappen hármasnak sikerült 8-9 másodpercre elszakadnia a mezőnytől, azonban megmerevedtek a frontvonalak. Ezt végül Verstappennek sikerült megtörnie a 37. körben, amikor a kerékcsere után megelőzte a friss kemény gumikon csúszkáló Bottast.

A legtovább a gumimágus Pérez húzta kerékcsere nélkül. Ő a 66 körös futam 52. körében állt csak ki friss gumikért. Ennek megfelelően viszont 10 körön keresztül ő állt az élen, és noha a rajtnál, illetve az újraindításnál több pozíciót is veszített, sikerült behoznia a negyedik helyre a Red Bullt.

A Haas orosz rosszfiújának Nyikita Mazepinnek megint sikerült pár embert magára haragítania. A 45. körben éppen kettős körhátrányba került volna, azonban a harmadik kanyarban bevágott az akkor még élen haladó Pérez elé, akinek így satufékeznie kellett. Mazepin 5 másodpercnyi büntetést kapott a veszélyes manőverért, és végül egy teljes perccel csapattársa, Mick Schumacher mögött, az utolsó helyen ért célba.

Lewis Hamilton végül csaknem 30 másodperces előnnyel ért célba, miután néhány körrel a vége előtt a mögötte haladó Verstappen és Bottas is feltette a lágy keveréket a plusz egy pontot jelentő leggyorsabb kör reményében. Ezt Verstappen szerezte meg az utolsó körben, azonban szinte azonnal el is vették tőle, ugyanis az utolsó szektorban kiszélesítette a pályát, és így néhány tizednyi előnyt szerzett. Így végül Bottasnál landolt a plusz egy pont.

A legtöbb pozíciót a szombaton óriási meglepetésre már a Q1-ben kieső és csak a 16. helyről induló Daniel Ricciardo szerezte. Egészen a 9. helyig sikerült feltornáznia magát. Jó futama volt csapattársának, Lando Norrisnak is, aki az 5. helyen hozta be a McLarent, valamint az alpine-os Fernando Alonsónak, aki öt helyet előrelépve a 8. helyen ért célba. Velük ellentétben az időmérőn 5. helyet szerző és nagyon jól rajtoló Carlos Sainz nem örülhetett a leintéskor, ő mindössze a 11. helyen ért célba.

A Forma–1 2021-es szezonja egy hét múlva, május 9-én a Spanyol Nagydíjjal folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!