A Bayern München bemutatta, hogyan lehet elüldözni a klub legjobb edzőjét

2021. április 18. – 10:37

frissítve

A Bayern München bemutatta, hogyan lehet elüldözni a klub legjobb edzőjét
Hansi Flick a pálya szélén, mögötte Haszan Szalihamidzsics, akivel elmérgesedett a viszonya – Fotó: Tim Groothuis/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Bayern München 3-2-re nyert szombaton Wolfsburgban, nagyot lépett a bajnoki cím felé, mert hét pont az előnye a második Lipcsével szemben, és már csak öt forduló van hátra a Bundesligában. A meccsről azonban igen kevés szó esett azóta, mert a találkozó utáni sajtótájékoztatón Hansi Flick 2023-ig tartó szerződésének felbontását kérte.

Az 56 éves Flick 2019. novemberben vette át a csapat irányítását, Niko Kovac helyére tökéletesen ugrott be, és minden létező sorozatot megnyert, hat trófeával gazdagította a klubot. Jupp Heynckes 2013-as távozása óta vágyott a Bajnokok Ligája-sikerre a bajor klub, Flicknek sikerült, Pep Guardiolával korábban még a döntőt sem érték el. Egy ennyire sikeres edző nem szokta a felmentését kérni, most mégis megtette.

Amikor Flickkel szerződést hosszabbítottak (2020. április 3-án), azt mondta neki Karl-Heinz Rummenigge igazgató, legyen ugyanolyan következetes továbbra is, mint eddig volt. Az edző eleget tett a kérésnek, és nyílt konfliktust vállalt Haszan Szalihamidzsics sportigazgatóval. Flicket érzékenyen érintette, hogy a világbajnok védő, Jerome Boateng távozását épp a PSG elleni meccs előtt jelentették be, ő pedig szeretett volna még együtt dolgozni a játékossal. A spanyol középpályás, Thiago Alcantara elfogadta a Liverpool ajánlatát, az osztrák David Alaba fizetési igényeit nem teljesítette a klub, ezért ő is elmegy.

Flick szeretett volna az átigazolási politika részese lenni, a bosnyák származású BL-győztes játékos ezt nem hagyta, ezzel a viszonyuk egyre feszültebb lett, és a szakítás elkerülhetetlen volt. A klub vezetősége is két pártra szakadt, volt, aki az edzőt támogatta, volt, aki értelemszerűen nem. Szalihamidzsics sikeresen felépítette a Robben-Ribery duó utáni korszakot, meg tudta tartani Robert Lewandowski, de a legutóbbi átigazolási szezonban érdemben nem tudta megerősíteni a csapatot, ezt Flick a szemére vetette.

Az sem volt a legszerencsésebb húzás, hogy kitudódott: Szalihamidzsics már az új edző béréről egyeztetett, aki várhatóan Julian Nagelsmann lesz. Flick ezek után messze nem élvezte a munkáját, mint előtte, és így jött a PSG elleni BL-meccs, amelyiken sok helyzetet kihagyva kikaptak hazai pályán 3-2-re, és a visszavágót hiába nyerték meg 1-0-ra, nem tudtak továbbjutni, a címvédés nem sikerülhetett. A Német Kupából már korábban kiestek.

Az öltözőben vélhetően nem okozott nagy meglepetést Flick szándéka és szombati bejelentése, mert a most sérült Robert Lewandowski már korábban utalt erre, amit nemcsak a német sajtó kapott fel, hanem mindenhol téma lett. A lengyel nem a levegőbe beszélt, Flicket pedig fárasztotta, hogy minduntalan értelmeznie kellett a lengyel csatár szavait.

Flick eddig megtalálta a hangot a legnagyobb sztárokkal, ez volt a sikerességének egyik legfontosabb eleme, most mindezt a válogatottnál teheti meg, mert a nyár után Joachim Löw átadja a kapitányságot, és a poszt legfőbb várományosa Flick. (2006 és 2014 között Löw segítője volt a csapatnál) Ő maga is azt nyilatkozta szombat este, hogy a nemzeti csapat vezetése minden edzőnek megfontolandó. A hivatalos felkérés egyelőre még nem történt, de a rajongók is szívesen látnák a válogatott mellett a szakembert.

Frissítés: Vasárnap délután a Bayern München közleményt adott ki, ebben tudatták, Flick valóban közölte a vezetőséggel a távozási szándékát, de abban maradtak, hogy a bajnokságra koncentrálnak, és majd április 24-e után vitatják meg a kérdést. A klub elutasítja, hogy Flick egyoldalúan megszegte a megállapodást, de egyben tartják magukat ahhoz, hogy majd a Mainz elleni bajnoki után folytatják a megbeszéléseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!