Ritka betegség támadta meg a japánok nemzeti hősét

2021. április 08. – 12:35

frissítve

Ritka betegség támadta meg a japánok nemzeti hősét
Murofusi Kodzsi még hivatalos tisztségében – Fotó: Yomiuri Shimbun/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A rendkívül ritka rákbetegségnek számító agyi limfómával kezelik Murofusi Kodzsit, a japánok olimpiai és világbajnok kalapácsvetőjét, aki szeptemberig a tokiói olimpia sportigazgatója volt – írta az insidethegames.biz híre alapján az MTI.

A 46 éves sportvezetőt már meg is műtötték, és őssejtátültetésen esik át ebben a hónapban. Agyában tavaly találtak daganatot annak a vizsgálatnak a nyomán, amelyet egy váratlan elesése miatt végeztek el nála.

„A rosszindulatú limfóma olyan betegség, amely százezer emberből egynél fordul elő, és kiváltó oka máig nem ismert”

– idéztek egy szakembert. Murofusit, miután megvált a tokiói ötkarikás játékok 2014 óta betöltött sportigazgatói tisztétől, a múlt év szeptemberében a kormányzat által 2015-ben életre hívott Japán Sport Ügynökség élére nevezték ki.

Murofusi a 2004-es athéni olimpián és a 2011-es atlétikai világbajnokságon aranyérmet nyert. A magyar felmenőkkel is rendelkező Murofusi úgy lett olimpiai bajnok Athénban, hogy az eredetileg győztes Annus Adriánt doppingvétség miatt kizárták. Murofusi édesanyja a temesvári Móritz Szerafina gerelyhajító, akibe szerelmes lett Murofusi édesapja.

Murofusi aktív időszakában gyakran járt Magyarországra edzőtáborozni. A 2012-es londoni játékokon a harmadik helyen végzett, akkor Pars Krisztián nyert. A japán kalapácsvető világbajnokságokon ezüst- (2001) és bronzérmet (2003) is szerzett, 1998-ban és 2002-ben pedig Ázsia-bajnokságot nyert.

Kövess minket Facebookon is!