A PSG kontrái szétszedték a Bayernt a BL-ben, a Chelsea a Portót verte

2021. április 7. – 23:01

frissítve

A PSG kontrái szétszedték a Bayernt a BL-ben, a Chelsea a Portót verte
A második gól előtti pillanat, Marquinhos elrúgta a labdát Neuer mellett – Fotó: Kai Pfaffenbach/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Bajnokok Ligája szerdai negyeddöntőiben az idegenben játszó csapatok nyertek. A PSG remekül használta ki a helyzeteit, Kylian Mbappé duplája volt a 3-2-es siker kulcsa a Bayern ellen. Hansi Flick először kapott ki BL-meccsen. A Chelsea 2-0-ra verte a Portót.

2020-ban a Bayern és a PSG a Bajnokok Ligája lisszaboni döntőjében találkozott egymással, akkor Coman góljával a németek nyertek, nyolc hónappal később létrejött a visszavágó. Szakadó hóesés, és mínusz egy fok várta a két csapatot, a bajoroknál Robert Lewandowski sérülés miatt, Serge Gnabry koronavírusos fertőzés miatt hiányzott, a franciáknál is sokan bajlódtak sérüléssel (Bernat, Verratti, Icardi). A Bayern a hiányzói ellenére intenzíven kezdte a meccset, egy perc sem telt el, amikor már szögletet rúghattak. Choupo Moting 5 méterről fejelt a kapura, a labda átszállt Navas kapus felett, de a kapufa menteni tudott.

A PSG első támadása rögtön gól lett. A felezővonalnál veszített labdát a Bayern, Neymar öt védő között gyorsított fel, oldalra tolta a labdát, Mbappé állítgatás nélkül lőtt, úgy tűnt, hogy Neuer rajta van a labdán, és könnyen fogja, de kicsúszott a kezéből, és a lábai között a kapuba csúszott.

A Bayern rákapcsolt, Navasnak bravúrok sorát kellett bemutatnia, hogy az egyenlítés ne szülessen meg. Nehéz eldönteni, hogy Müller közeli lövésénél, vagy Goretzka közeli fejesénél, esetleg Pavard 12 méteres életerős lövésénél kellett nagyobb vetődést, reflexmozdulatot bemutatnia. 20 perc alatt 10-szer vette célba a hazai csapat a kaput. Nagy nyomás alatt volt a PSG-védelem, olykor szerencséjük is volt.

Eközben persze a franciák sem mondtak le a kontrákról, és csak centiken múlott, hogy Draxler találatát les miatt elvegyék. A gólpasszt adó Mbappé volt hajszállal előrébb, mint a védője. A PSG tudatosan játszott rá a kontrákra, és a világbajnok francia sebességére. A 29. percben Mbappé harcolt ki egy szögletet, amit kifejeltek a védők, Neymar azonban azonnal visszalőtte – ez a helyzetfelismerés volt a döntő –, Marquinhos remekül mozgott be a védők mögé, átvette a labdát, és Neuer mellett lazán rakta el a bal sarokba. A brazil a leghasznosabb tagja volt a védelemnek, de a másik kapu előtt is feltalálta magát. A gólja után viszont le kellett cserélni, nem lehetett pontosan látni, mi okozta a sérülését, a combját ápolták.

A 37. percben Choupo Moting szépített, üresen hagyták, és akkor 10 méteres pontos, alsó sarokra tartó fejese már utat talált a kapuig. A csatár tavaly még a PSG játékosa volt, erre a szezonra igazolt át. Változatos, nagy iramú első félidőt láttunk.

Az 52. percben volt az első olyan PSG-helyzet, ami kimaradt. Neymar és Mbappé is a kapuba rúghatta volna a labdát, előbb Neuer, utóbb pedig Davies blokkja miatt maradt el a találat. A hazai csapat is egy dupla helyzettel válaszolt, Alaba lövésénél és Pavard kísérleténél is a helyén volt Navas, a franciák egyik legjobbja.

A 60. percben egyenlített a Bayern. Kimmich ívelt egy szabadrúgást a kapu elé, Müller elszakadt az őrzőjétől, és hat méterről a jobb kapufa mellé csúsztatta a labdát. A meccset a helyszínen nézte meg Joachim Löw szövetségi kapitány, aki mellőzi a 31 éves játékost annak ellenére, hogy nincs rossz formában, és 31 éves, vagyis még csak nem is öreg. Müller pár perc múlva ollózott egyet, a mozdulat szép volt, de veszélytelen. Müllernek ez volt a 123. BL-meccse, a német játékosok közül ő a csúcstartó. 60 perc játék után azt írták ki, hogy 23 lövést eresztett meg a kapu irányába a Bayern.

A franciák messze nem lőttek ennyiszer, de a következő gól is az övék lett. A 68. percben Mbappé Di Mariától kapott egy indítást, rávezette a hátráló Boatengre a labdát, és már jócskán a tizenhatoson belül járt, amikor a védő lábai között rúgta vissza a labdát a rövid sarokra, Neuer ezt nem védhette. A Bayern mindent megtett az egyenlítésért, de ezen az estén nem jött össze, noha a szélről belőtt labdák veszélyesek voltak. (Összesen 31-szer volt kapuralövése a Bayernnek, ami szezoncsúcs.)

A Porto ellen az a Chelsea lépett fel – Sevillában rendezték az összecsapást –, amelyik az előző körben az Atletico Madridot kettős győzelemmel búcsúztatta el, és amelyik a sorozat titkos favoritja lett. A portugálok kezdték aktívabban a meccset, Uribe előtt adódott egy nagy helyzet egy veszélyes szöget után, de a felső léc fölé lőtt. Pepe fejese sem ment sokkal mellé. A Chelsea viszont nagyjából az első helyzetét értékesítette.

Mount önmagának teremtette meg a lövési lehetőséget, Jorginho passza után lefordult a védőjéről, betört a tizenhatoson belülre, és 10 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot. Marchesin kapus lábbal akart menteni, nem járt sikerrel.

A Portónál volt kevesebbet a labda második félidőben, kialakítottak ugyan helyzeteket, de ezek ki is maradtak. A 84. percben pedig eldőlt a meccs, és még az is lehet, hogy a továbbjutás is. Chilwell használta ki Corona hibáját, aki a balhátvéd pozíciójában hosszan vett át egy labdát, erre rárobbant az angol, útban a kapu felé kicselezett még egy védőt, majd elvitte a kapus mellett a labdát, és közelről a kapuba pöccintette.

  • Bayern München – PSG 2-3, Porto – Chelsea 0-2. A visszavágókat hat nap múlva rendezik.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!