3-1-gyel utazik a Real Madrid Liverpoolba, a City az utolsó percben verte a Dortmundot

2021. április 6. – 23:05

frissítve

3-1-gyel utazik a Real Madrid Liverpoolba, a City az utolsó percben verte a Dortmundot
Vinicius megköszöni Kroosnak a fantasztikus átadást, két védő között lőtte a kapuba a Real első gólját – Fotó: Susana Vera/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Bajnokok Ligája kedd esti negyeddöntőjében a Real Madrid imponáló első félidei játékkal múlta felül a Liverpoolt. A 3-1-es végeredmény az angolokra nézve hízelgő. A Manchester City a négy közé nem jutott még be Guardiolával, most tett egy kisebb lépést efelé, mert a 90. percben 2-1-re megverték a Dortmundot.

A 2018-as Bajnokok Ligája döntője megismétlődött kedd este Madridban. Nem telt ház előtt, mint három éve Kijevben, hanem a Real akadémiai pályáján zárt kapuk mögött. A spanyolok védelméből Sergio Ramos sérülés, míg Rafael Varane koronavírusos fertőzés miatt hiányzott. A Liverpool védelméből a szezon alatt folyamatosan dőltek ki a középen használható játékosok (van Dijk, Matip, Gomez, Henderson), Phillipsnek és a Schalkétól igazolt Kabaknak kellett helyt állniuk. A 13. percben jöttek először zavarba, de Vinicius 10 méteres fejese után akkor fél méterrel a kapu mellé pattogott.

A 27. percben aztán az első kaput eltaláló lövés rögtön gól lett. Toni Kroos a saját térfelére húzódott vissza, onnan indította egy 45 méteres tökéletes átadással Viniciust, aki vállal maga elé tette, Phillips nem merte bántani, Kabak is csak követte, a brazil pedig, ahogy beért a tizenhatoson belülre, a jobb alsó sarokba passzolta a labdát. Nem volt egy bonyolult támadás, de rendkívül hatékony.

10 perc sem telt el, amikor Kroos hosszú indítása után – a német középpályás indításai élményszámba mentek – Alexander-Arnold a jobb oldalról középre fejelte a labdát, de rendkívül pontatlanul. Erre Asensio csapott le, átemelte Alisson kapus felett a labdát, és az üres kapuba terelgette. Klopp még a félidő vége előtt három perccel változtatott, Keita játékával volt kifejezetten elégedetlen, és Thiago Alcantarát hozta be a helyére, aki a hétvégén jól szervezett és védekezett az Arsenallal szemben. A Real kis híján berúgta a harmadik gólt is a félidő előtt, akkor Kabak hibázott, de Asensio is. 9-0 volt a kapura lövések aránya az agilis hazai csapatnak. Hét éve fordult elő utoljára, hogy a Pool ne találta volna el a kaput 45 perc alatt.

A fordulás után egészen más szellemben jöttek ki az angolok, és gyorsan meg is lett az eredménye. Wijnaldum gyorsított fel a felezővonalnál, Diogo Jotát szöktette, aki a tizenhatoson belül középre cselezett, lőni akart, de abba a visszaérő Modric belelépett, a lábáról azonban Szalah elé perdült a labda, aki 7 méterről elrúgta Courtois kapus mellett a labdát, a belga csak belekapni tudott, ami a felső kapufáról a gólvonal mögé pattant.

A Real azonnal sebességet váltott, helyzeteket alakított ki, igazán élvezhetővé vált a játék, és a 65. percben Vinicius kihasználta nagy helyzetét. Modric indult be a tizenhatos sarkától a kapu irányába, középre centerezett, a 20 éves brazil pedig állítgatás nélkül rúgta el 12 méterről a bal alsó sarokba, védője nem tudott beleérni. Alisson beleütött, jobb napjain talán semlegesíteni tudta volna a labdát, de most nem. Természetesen Vinicius volt a meccs embere.

A City közel járt a döntetlenhez

A másik mérkőzésen Európa legjobb formában lévő csapata, a Manchester City fogadta a bajnokságban döcögő Dortmundot. A 19. percben könyörtelenül megbüntette a hazai csapat Emre Can labdaeladását a kezdőkörben. De Bruyne megiramodott, kitolta oldalra a labdát, onnan célba vették a másik oldalon robogó Mahrezt (ő lopta el a labdát), aki egyből nem tudta, vagy nem akarta elrúgni, ezért átvette, és nagy nyugalommal a még nagyobb helyzetet keresve az alapvonaltól visszapasszolt, és máris megszületett a vezető gól, mert a belga középpályás érkezett remek ütemben.

Volt egy tizenegyesgyanús jelenet, amikor Can sarka vészesen közeledett Rodri fejéhez, de nem ért hozzá, hozzáért viszont Rodri kezéhez. A román Hategan játékvezető a videózás után labdaejtést rendelt el, és nem kapott a City büntetőt. A dortmundi Bellingham rúgott egy gólt még a félidő előtt, de előtte letalpalta Ederson kapust a tizenhatos előtt. Nem nézték vissza a jelenetet, a bírók szerint egyértelmű volt az eset, és szabálytalankodott a csatár, a lassítások alapján ez messze nem volt vitathatatlan helyzet. Olykor nyomasztó volt a meccs képe, mert a City birtokolta a labdát, a Dortmund pedig csak tolódott. A City ugyanakkor nem volt igazán veszélyes a kapura.

A második félidő hajrájában, a 84. percben Marco Reus és Erling Haaland villant egyet, és kiegyenlítettek. A jelenlegi sorozatban már 10 gólos norvég ugratta ki Reust, aki villámgyorsan a védők mögé került, és a kimozduló kapus felett 10 méterről a hálóba nyeste a labdát.

A 90. percben jött az újabb fordulat. De Bruyne szenzációs átadással indította Gündogant, aki pontosan egyvonalban állt a védőkkel – a legjobb pillanatban kapta a passzt –, és éles szögből nem lőtte el, hanem visszapasszolta Fodennek, aki az ötös sarkáról a kiszolgálgatott kapus mellett a kapu alsó sarkába gurította a labdát. A City a BL ezen szakaszában vérzett el tavaly, Pep Guardiola angol csapatával még nem jutott BL-elődöntőbe, kedd este egy kicsit közelebb került ehhez, de még lesznek izgalmak a jövő heti visszavágón.

  • Real Madrid–Liverpool 3-1, Manchester City–Dortmund 2-1 (Szerdán Bayern–PSG, Porto–Chelsea)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!