Sakkfeladvány a Telexen: a csodagyerek váratlan meglepetése

2021. április 2. – 06:54

Másolás

Vágólapra másolva

Nem könnyű megnevezni, kit neveztek először a sakkozás csodagyerekének. Az viszont biztos, hogy Samuel Reshevskyt az elsők között emlegették így, az 1911-ben született lengyel fiú négy évesen tanult meg sakkozni, hatévesen pedig már szimultánokat adott. Kilenc éves volt, amikor a családja Amerikába költözött, és megélhetésükért a kisfiú gyakorta vállalta, hogy nagy tornákon játszik erős játékosokkal szemben. Egy Charlie Chaplinnel játszott show-partija is fennmaradt 1923-ból, de a fejlődése töretlen volt, 1935-ben már legyőzte a legendás világbajnok Raúl Capablancát is. Reshevky végül világbajnok végül nem lett, de a játéka a sakk fejlődésére nagy hatással volt.

Az alábbi partijának évszáma 1963, és a sötét bábukat vezette az amerikai bajnokságon, Larry Ewans volt az ellenfél. Reshevsky a 48. lépésben g3-ra lépett, és leütötte a világos gyalogot a királynőjével. Dörzsölhette a tenyerét, hogy ezt a meccset megnyerte, amikor világos egy remek meglátással kiszabadult a szorításból, és ha megfordítani nem is, de döntetlenre tudta menteni a meccset. Azt a lépést keressük most, hogy mivel menekült meg. Első ránézésre (na jó, másodikra) is látszik, hogy világos ritka szorult helyzetben van: a királya nem tud mozdulni, de mégis van remény a döntetlenre.

A sötét királynője g3-ra üt, és mégsem nyeri meg. Hogy fordulhat ez elő?
A sötét királynője g3-ra üt, és mégsem nyeri meg. Hogy fordulhat ez elő?

A partit Kállai Gábor nemzetközi nagymester találta, és ő is vezette le, mi történik a folytatásban. Ha a korábbi feladványokra kíváncsi, kattintson ide!

A megoldás: a világos vezér g8-ról sakkot ad (49. Vg8+), és sötét ekkor már törölhette a homlokát, mert a biztosnak látszó győzelem kicsúszhat a kezéből. Ha erre a lépésre a király nem üt vissza g8-ra, hanem h6-ra lép, akkor a folytatás a következő: 49. – Kh6-ra 50. Vh8+ Kg6 51. Vg7 matt jöhetne.

A királynőt tehát le kell ütni, erre az ötvenedik lépésben a bástya leüti a sötét gyalogot (50. Bxg7+) és sötétnek be kellett látni, akárhogy is üti (királlyal vagy királynővel) a szemtelen világos bástyát, a játszma azonnal patt lenne. Míg ha a királyával a 8. soron próbálna elsasszézni, akkor a világos bástya a hetedik soron folyton elé állva, sakkot adva követné. Ezért ebben a pillanatban döntetlenre adták a játszmát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!