Elvették Cseh László védettségét, harcolnia kell az olimpiáért

2021. március 31. – 17:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége szerda ülésén jóvá hagyta a májusi budapesti Európa-bajnokságra készülő csapat névsorát. Az olimpiai csapat is majdnem összeállt már, és ahogy Sós Csaba kapitány előre jelezte a hétvégi országos bajnokság után, a férfiaknál 200 vegyesen és 200 gyorson két versenyzőnek megszűnt a védettsége. A védettség megszűnését úgy kell kódolni: a már korábban teljesít szintidejét nem veszik figyelembe.

Cseh László ugyan rendelkezik 200 vegyesen az olimpiai induláshoz szükséges A szinttel (1:57,79) – ezt még a 2019-es világbajnokságon úszta –, egyelőre nem kalkulálhat úgy a 35 éves versenyző, hogy már készülhet a tokiói olimpiára, mert előtte az Európa-bajnokságon jól kell úsznia. Az esetében ez 2 percen belüli időt feltételezne. A bajnokságon 2:00,36-tal lett bronzérmes.

Cseh László a 2019-es világbajnokságon A szintet úszott 200 vegyesen – Fotó: François-Xavier Marit/AFP
Cseh László a 2019-es világbajnokságon A szintet úszott 200 vegyesen – Fotó: François-Xavier Marit/AFP

A 2016-ban, Rióban 100 pillangón ezüstérmes Csehnek pillangón már nincs esélye a részvételre, mert Milák Kristóf indulhat százon és kétszázon is, míg mellette százon Szabó Szebasztián, kétszázon Kenderesi Tamás állhat rajthoz Tokióban. 200 vegyesen egyébként a 17 éves Kós Hubert az eddigi egyetlen tuti résztvevő, Bernek Péterrel valamint Holló Richárddal lehet versenyben Cseh a másik helyért.

Kozma Dominik védettsége is elúszott átmenetileg, aki 200 gyorson nagyszerű időt úszott még két éve, most azonban ezt nem közelítette meg, ezért megingott a helye. Egy jó formában lévő, nem túlsúlyos Kozmára nagy szüksége lenne a 4x200-as és a 4x100-as gyorsváltónak is Japánban. Ha ő jól úszik, valamint Németh Nándor, Milák Kristóf és Szabó Szebasztián is, mindkét egység harcolhat az első hatba kerülésért, kis szerencsével még az éremszerzés sem elképzelhetetlen.

A 15 évesen 200 gyorson országos bajnoki címet szerző Veres Laura egyelőre nincs az olimpiai csapatban, mert az aranyérmet jelentő eredménye (1:59,36) csak B szint. Hosszú Katinkának viszont ezen a távon A szintje van. Ha Hosszú nem vállalja ezen a távon az indulást, akkor a gyulai versenyző előtt megnyílik az út, illetve Veres javíthat még idején az Európa-bajnokságon is. Ha Hosszú 200 pillangón sem akar rajthoz állni, akkor a bajnokságot betegség miatt kihagyó győri úszónő, Jakabos Zsuzsa előreléphet, és a világbajnok Kapás Boglárkával ők ketten képviselhetik a magyar színeket.

Az elnökségi ülésen a versenyzőket a vb-bronzérmes Bohus Richárd képviselte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!