Kellemetlenül kezdett Andorra, de Fiola gólja beindította a futballválogatottat

2021. március 31. – 22:42

frissítve

Kellemetlenül kezdett Andorra, de Fiola gólja beindította a futballválogatottat
Fiola fejese után a kapuban a labda, ez a gól adott lendületet a magyar válogatottnak Andorrában – Fotó: Albert Gea/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Nyögvenyelős kezdés után simán nyert Andorrában világbajnoki selejtezőn a magyar futballválogatott. A 4-1-es végeredmény reális, az első gólig volt nehéz ez az összecsapás.

2017-ben egy tartalékos magyar válogatott kikapott Andorrában 1-0-ra, az ország 13 éve tartó nyeretlenségi sorozata szakadt meg akkor. Abból a csapatból csak ketten élhették át azt a szégyent: Nagy Ádám és Kleinheisler László. Most azt szerette volna bizonyítani a magyar csapat, hogy a négy évvel ezelőtti vereség csak egyszeri kisiklás volt. A kapitány kiadta a jelszót, nem érdekli a játék, de valahogy meg kell szerezni a győzelmet a műfüvön a világranglista 151. helyén álló riválissal szemben. (Magyarország a 40. jelenleg.)

Marco Rossi ezúttal is a jól bevált 3-5-2-es formációra szavazott, a múlt heti lengyelek elleni kezdőcsapathoz képest három változás volt, a Németországba visszatérő légiósokat (Gulácsi, Orbán, Sallai) kellett pótolni. A kapuban Dibusz Dénes állt, a védelem tengelyébe Lang Ádám került, a csatársorban Nikolics Nemanja rohamozhatta a kaput Szalai Ádám társaságában.

Az első negyedórában szembesülhettünk azzal, miért nehéz Andorrában futballozni. A mieink nem találták a ritmust, nem birtokoltuk esélyeshez méltón, magabiztosan a labdát, nem tudtunk nyomást gyakorolni sem, a hazaiak tördelték a játékot, amikor csak tudták. A visszaálló védelmet a széleken vezetett gyors támadásokkal lehetett volna zavarba hozni, de még csak lassan sem sikerült kijuttatni oldalra a labdát. A váratlan megoldások, felgyorsítások is elmaradtak, Kleinheisler László és Lovrencsics Gergő lövését írhattuk fel a félidő első felében, előbbi egy biztonsági őrt találta el, utóbbi kirúgta az amúgy kicsi stadionból a labdát. Kleinheisler egyszer iramodott meg, de a passza hosszú volt Nikolicsnak a tizenhatoson belül.

Ha már tempóból nem sikerült összekuszálni az andorraiak felállását, lett volna lehetőség pontrúgásból, de Kalmár Zsolt szöglete mindenkinek elérhetetlen volt, és a másik szögletzászlónál gurult ki akadálytalanul a labda.

Andorra keményen és agresszíven, az izlandi játékvezető engedte, egyszer nyúlt a sárga laphoz. A 26. percben Kalmár rosszul fogott talajt, kifordult a bokája, nem tudta folytatni, Gazdag Dániel váltotta. A 30. percben Andorrának volt egy kisebb lehetősége, miután Fiolát elválasztották a labdától, tizenegyest reklamáltak a hazaiak, amikor Lang ütközött a csatárral, de a játékvezető nem látott okot, hogy megszakítsa a játékot.

Az első félidő hajrájában aztán, a 40. perctől már nyomást tudott gyakorolni a válogatott, a 46. percben Szalai Ádám került helyzetbe, miután egy lecsorgót átvehetett a tizenhatoson belül, de blokkolták a kísérletét. A 45+2. percben Gazdag ívelt szögletet a jobb oldalról, átszállt a fejelésre törekvők felett, Nikolics visszaemelte, Fiola Attila pedig a védőjét megelőzve, magasabbra ugorva négy méterről a kapu bal oldalába bólintott. Fontos gól volt – a fehérvári védőnek ez az első találata címeres mezben –, fontos lélektani pillanatban, mert így előnyben mehettünk a szünetre.

Az első gól előtti pillanat: Fiola Attila emelkedett, a védők nézték – Fotó: Albert Gea/Reuters
Az első gól előtti pillanat: Fiola Attila emelkedett, a védők nézték – Fotó: Albert Gea/Reuters

A második félidőt ott kezdte a válogatott, ahol az elsőt abbahagyta, és ennek gyorsan meg is lett az eredménye. Az 51. percben Gazdag három méterről a kapu bal alsó sarkába fejelt – ezúttal is Nikolics centerezett –, Gomes kapus vetődött, de már csak a hálóban találkozott a labdával. Innentől gördülékennyé vált a magyarok játéka, felszabadultakká váltak a játékosok.

Az 58. percben egy szép támadást értékesített Kleinheisler. Nagy Ádám középről ívelte fel a labdát, Szalai remekül csúsztatta meg az üres területre mozgó Kleinheislernek, aki átvette, és ugyan szorongatták a védők, az ötösön belülre érve, könnyen passzolta el a kapus mellett a labdát a bal kapufa mellé. Amikor Kleinheisler gólt rúgott, mindig nyert a csapat, 2015-ben ő lőtte a norvégiai Eb-pótselejtezőn a győztes találatot. Ekkor már tervszerűen futballozott Rossi csapata, a hazaiak agresszivitása nem tudta kizökkenteni a mieinket.

A 67. percben az addig is igen aktív Kleinheisler harcolt ki 18 méterre a kaputól egy szabadrúgást, a csereként beálló Varga elrúgta a sorfal mellett, de a kapus oldalra ütötte a labdát. A 76. percben ügyesen passzolgattak a mieink a tizenhatoson, Kleinheisler ballal vette célba a kaput, de mellément.

Már a 90. percben jártunk, amikor Varga Rolandot csak szabálytalanul tudták akadályozni. A 21 méteres szabadrúgása után a kapufán csattant a labda, a kipattanóra többen robbantak rá, és végül Nego terelte a labdát a kapuba. Ezzel még nem volt vége, az utolsó andorrai támadásnál Hangya Szilveszter kezére pattant a labda, a büntetőt Pujol végezte el, Dibusz elvetődött, a labda a helyére érkezett, középre. Ezzel ő állította be a 4-1-es végeredményt.

  • Andorra-Magyarország 1-4 (0-1), Andorra La Vella, 300 néző, v.: Vilhjalmur Thorarinsson (izlandi)
  • gólszerzők: Pujol (93., tizenegyesből), illetve Fiola (45+2.), Gazdag (52.), Kleinheisler (58.), Nego (90.)
  • sárga lap: San Nicolas (15.), Jimenez (36.), Vales (73.), Pujol (83.), illetve Nagy (34.), Hangya (88.)
  • Andorra: Josep Gomes – Moises San Nicolas (Chus Rubio, 61.), Max Llovera, Emili Garcia, Albert Alavedra Jimenez (Marc Rebes, 77.) – Alexandre Martinez (Cristian Martínez, 61.), Marcio Vieira (Marc Pujol, 77.), Marc Vales, Joan Cervos – Cucu (Aaron Sanchez, 82.), Jordi Alaez
  • Magyarország: Dibusz Dénes – Fiola Attila, Lang Ádám, Szalai Attila – Lovrencsics Gergő (Varga Kevin, 83.), Kleinheisler László (Nego Loic, 83.), Nagy Ádám (Sigér Dávid, 61.), Kalmár Zsolt (Gazdag Dániel, 29.), Hangya Szilveszter – Nikolics Nemanja (Varga Roland, 61.), Szalai Ádám
  • A csoport másik mérkőzésein: Anglia – Lengyelország 2-1 (gólok: Kane, Maguire és Moder), San Marino – Albánia 0-2 (Manaj, Uzuni)
  • A csoport állása: 1. Anglia 9 pont, 2. Magyarország 7 pont, 3. Albánia 6, 4. Lengyelország 4, 5. Andorra 0, 6. San Marino 0.

Európa-bajnoki csoportellenfelünk, Németország nagy meglepetésre kikapott hazai pályán 2-1-re Macedóniától. Pandev és Elmas találataira csak Gündogan tudott válaszolni. Joachim Löw távozik a válogatottól az Eb után, de ilyen eredmény után nem kizárt, hogy ez a búcsú előbb jön. A szintén velünk azonos Eb-csoportba húzott franciák 1-0-ra nyertek Boszniában. (A portugálok kedden Luxemburgot 3-1-re verték.) A dánok 4-0-ra verték az osztrákokat Bécsben, mindegyik gólt a fordulás után lőtték. Az olaszok 2-0-val jöttek el Litvániából. A spanyolok 3-1-re verték meg Koszovót. Az ukránok gödörben vannak, 1-1-et értek el a kazahokkal szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!