Egy lépés, ami rávilágít egy magyar sakknagymester zsenialitására

2021. március 27. – 14:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1984-ben a görögországi Szalonikiben rendezték a sakkolimpiát, a magyar válogatott éltáblása akkor is Portisch Lajos volt. Mivel 1978-ban megnyerték az olimpiát, két év múlva pedig második lettek, 1982-ben viszont ötödikek, 1984-ben szerettek volna éremmel zárni. Kevésen múlt, mindössze fél ponton, az USA ennyivel előzte meg a 34,5 pontot gyűjtő Magyarországot.

Nem Portischon múlt a jobb eredmény, sőt, a románok ellen egy örökre emlékezetes sikert ért el. 3-1-re nyert a válogatott, Portisch sötéttel ült az asztalhoz, az ellenfele a bukaresti születésű Mihai Suba volt. A világossal játszó Suba a huszadik lépésben a vezérét b4-re helyezte, amivel arra is rámutatott, hogy a lóval nem lehet ütni, mert akkor a bástyájával kiüti a sötét vezérét. Portsich azonban gondolt egy merészet, és olyat lépett, amire Subának nem maradt más választása, minthogy feladja a partit. Ezt az átütő lépést keressük most.

Portisch csapattársa, a szintén olimpiai bajnok Ribli Zoltán nyilatkozta az egyszer, hogy „mindannyian Lajos köpönyegéből bújtunk ki.” Nemes egyszerűséggel félistennek nevezte, ez a lépés segít értelmezni a csapattárs szavait.

A játszmát Kállai Gábor nemzetközi nagymester kereste elő, és az ő magyarázata olvasható a levezetésben. Ha az előző hetek feladványaira kíváncsi, akkor ide kell kattintania.

Ha azt hitte a román éltáblás nagymester – Románia mögöttünk végzett, és ötödik lett ezen az olimpián –, hogy jó helyen van a vezére, alaposan tévedett! Portisch pedig kihasználta a tévedését.
20. – Bástya d1!!, és világos azonnal feladta, mert 21. Kxd1-re vagy 21. Ke2-re 21. – Hxc3+ sakkal üti ki a világos vezér védelmét, így az elvész, míg 21. Bxd1-re már egyenesben lehet ütni világos vezérét 21. – Hxb4-gyel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!