Kómában tartják az olimpiai bajnok síugrót, aki a hírhedt sáncon bukott hatalmasat

2021. március 26. – 11:47

frissítve

Kómában tartják az olimpiai bajnok síugrót, aki a hírhedt sáncon bukott hatalmasat
Tande nagy bukása Planicán – Fotó: Mare Jurenek/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A világ legnagyobb síugró sáncán, Planicán esett nagyot a norvég Daniel-Andre Tande. A szlovéniai világkupa selejtezőjében a 14. legnagyobb ugrást hajtotta végre. A csütörtöki versenyen aztán megbillent, nem sokkal azután, hogy 102 km/h sebességgel hagyta el a sáncot. Így is 99 métert repült, de esélye sem volt, hogy a lécekre érkezzen. A becsapódás után elveszítette az eszméletét, amikor a mentőhelikopterbe tették, akkor sem volt magánál.

Kulcscsontja eltört, a tüdeje is megsérült, de csapattársai tájékoztatása szerint egyedül lélegzik, a ljubljanai kórházban mesterséges kómában tartják, ilyenkor ez a protokoll. Tande ezen a sáncon 243 métert is ugrott már, 2020-ban megnyerte itt a norvég csapattal a világbajnokságot, vagyis ismerte a körülményeket.

„Az első vizsgálatok semmi negatívat nem mutattak, agyi és nyaki problémát sem találtak, ami nagyon pozitív. A körülményekhez képest jól van”

– mondta Alexander Stöckl edző a versenyzőjéről.

Tande a 2018-as olimpián győztes norvég csapat tagja volt, egyéniben is volt már világkupa-győzelmei, a 2017-es négysáncversenyen a harmadik lett.

A versenyt egyébként a japán Kobajasi nyerte 229 méteres ugrással.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!