Elindult Fukusimából Tokió felé az olimpiai láng

2021. március 25. – 10:14

frissítve

Elindult Fukusimából Tokió felé az olimpiai láng
Úton a láng, nézők is ott lehettek a rajtnál – Fotó: AFP/Charly Triballeu

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön útjára indult Fukusimában az olimpiai láng, mely 121 nap után érkezik majd meg a tokiói Olimpiai Stadionba a nyári játékok megnyitóra – írta az MTI.

A lángváltó a fukusimai atomerőmű közelében található labdarúgó edzőközpontból rajtolt el, és a fáklyával először a japán női futballválogatott tagjai futottak, legelsőként is Ivasimizu Azusa, aki a tragédia évében, 2011-ben világbajnokságot nyert. Az észak-keleti városban volt Japán történetének legnagyobb nukleáris balesete, amikor egy földrengést követő cunami következtében megrongálódott az erőmű három reaktora. A tragédiában 18 ezer ember hunyt el és a régióban azóta sem tért vissza az élet a korábbi kerékvágásba.

A fukusimai rajton, illetve a teljes váltó során az eredeti tervek szerint óriási tömeg gyűlt volna össze az utcákon, ám a koronavírus-járvány miatt ezt a szervezők megtiltották, és arra kérték az érdeklődőket, hogy lehetőleg otthonukból, online kövessék az eseményeket. Ugyanakkor az utcákat nem zárták le, kevesen csütörtökön is voltak az utak mentén, az érdeklődők maszkot viseltek és nem üdvözölték hangosan a lángot.

„Az elmúlt egy évben az egész világ nagyon nehéz időszakot élt át, de eközben őriztük az olimpiai lángot csendesen, de erőteljesen. A láng várt erre a pillanatra, mint a cseresznyevirág rügyek, hogy kinyílhassanak” – mondta a rajt előtti, szűk körben rendezett, a nyilvánosság elől elzárt ceremónián Hasimoto Szejko, a szervezőbizottság vezetője.

Az olimpiai láng az ország mind a 47 prefektúrájába eljut a következő négy hónapban és tízezren viszik majd. A szervezők fenntartják a jogot arra, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a váltófutás bizonyos szakaszait menet közben töröljék, illetve zárt körűvé tegyék, hogy azon csak a lánggal futók vehessenek részt.

A tavalyról idénre halasztott tokiói olimpiára – amelynek az elnevezése változatlanul Tokió 2020 – a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között kerül sor.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!