Története során először jutott ki az olimpiára a magyar női kardválogatott

2021. március 14. – 14:47

frissítve

Története során először jutott ki az olimpiára a magyar női kardválogatott
Pusztai Liza, Márton Anna, Battai Sugár és Katona Renáta – Fotó: MTI / Illyés Tibor

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar női kardválogatott hetedik lett a budapesti világkupaversenyen, az ukránok pedig nyolcadikként zártak, ezzel eldőlt, hogy a magyar csapat indulhat a tokiói olimpián., írja az MTI.

A magyaroknak az olaszok elleni összecsapás közepén volt egy hullámvölgyük, akkor egy asszót döntetlenre hoztak, majd hármat elveszítettek, innen már nem tudtak fordítani. A folytatásban aztán előbb kikaptak a japánoktól, majd az ukránokkal kerültek szembe, akiket legyőztek, így végül hetedikek lettek.

„Nagyon örülünk, hogy megszületett az az eredmény, amivel kijutottunk az olimpiára. A versenyen érződött, hogy azok a csapatok, amelyeknek szükségük volt a jó eredményre, feszültebbek voltak, míg azok, amelyeknek már megvolt az olimpiai kvótájuk, illetve nem volt esélyük, felszabadultabban vívtak”

Ezt Gárdos Gábor, a női kardozók kapitánya nyilatkozta, és hozzátette:

„Feszültebben vívtak a lányok, majd amikor bejutottak a nyolc közé, ami a tokiói szereplést jelentette, kicsit kiengedtek és kikaptak. Mondtam is nekik, hogy ezt azért nem szabad megengedni, mindig a következő mérkőzésre kell koncentrálni. Persze, nagyon boldogok vagyunk, gratulálok nekik és minden edzőnek.”

Márton Anna a decemberi országos bajnokságon elszenvedett térdsérülése ellenére hősies vívással szerzett aranyérmet szombaton az egyéni versenyben, majd a csapatviadalon is jó teljesítményt nyújtott.

„Az egyéniben teher nélkül vívtam, az az én napom volt, koncentrált voltam, ezért tudtam nyerni. A csapatversenyben olyan idegesek voltunk, mint még soha. Egyértelműen a csapattal akartunk kijutni az olimpiára, az egyéniben szerzett két érmünk csak bemelegítés volt. Sikerült kivívni az olimpiát, nagyon boldogok vagyunk”

Magyar női kardválogatott először szerepelhet a nyári játékokon, ami egyben azt is jelenti, hogy egyéniben is garantált a maximális hely, azaz három magyar léphet versenyezhet majd Tokióban. A férfi válogatott már korábban kivívta a részvétel jogát.

A 444 azt írja, a koronavírus-járvány miatti egyéves leállás után a budapesti olimpiai kvalifikációs világkupa az első jelentős nemzetközi verseny, amit megrendeztek, a Magyar Vívó Szövetség pedig a a nemzeti sportszövetségek közül elsőként és egyedüliként vállalta az esemény lebonyolítását a vírus harmadik hulláma alatt. Az eredmények mellett viszont egy pozitív covidtesztet is hozott a szombati nap a budapesti kardvívó világkupán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!