Sakkfeladvány: veszni látszik a vezér, de egy fergeteges ellencsapás jött

2021. március 14. – 06:42

Másolás

Vágólapra másolva

Korábbi feladványainkkal ellentétben ezúttal nem neves játékosok partijában tekintünk bele, hanem egy olyan berlini partiba, amit 1954-ben játszottak. Ideírjuk azért, hogy kik játszották: Bründtrup a világos bábuk mögött, Budrich sötéttel.

Világos indul, és két lépés után már meg is nyeri a partit.
Világos indul, és két lépés után már meg is nyeri a partit.

Különös szépsége van annak, amikor azonos színű futók maradnak a végjátékra, ahogy ebben a példában is láthatjuk. Ezek a futók pedig sokat tehetnek a győzelemért. Az általunk vázolt esetben fokozottan figyelni kell arra, hogy melyik sötét mezőn tartózkodunk vagy lépünk.

A játszmában a világos következik, és egy olyat húz, amire sötét képes bátran kontrázni, de a kontrára is van egy visszavágás, és a sötét vezér már el is veszett. Jellemezhetjük ezt a végjátékot úgy is, kötés kötés hátán. Önnek csak az dolga, hogy vegye észre, mit kell lépni, hogy hamarosan lehessen ünnepelni.

A partit Kállai Gábor nemzetközi nagymester találta, ő is vezette a megoldást.

Futó c5 és kötés! Futó b6 és ellenkötés! Vezér f4 feloldás és a világos szabadon leütheti a sötét vezért.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom