Ha beledöglök, akkor is meg kell csinálnom

2021. március 8. – 12:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Liu testvérek 3 arany- és 3 ezüstéremmel zárták a hollandiai rövid pályás gyorskorcsolya világbajnokságot, amivel nem csak ők, hanem Magyarország is az eddigi legjobb szereplését könyvelte el a sportág történetében, maximálisan kihasználták a versenyzők Kína és Dél-Korea távollétét.

Liu Shaoang egyéniben két arany- és egy ezüstéremnek örülhetett, bátyja, Liu Shaolin Sándor egy arany mellett lett második. Mindketten ott voltak az ezüstérmes váltóban is. Ilyen eredményességet még nem láttunk magyar testvérpártól vb-n.

A két Liu öröme, róluk szólt a világbajnokság – Fotó: AFP/Vincent Jannink
A két Liu öröme, róluk szólt a világbajnokság – Fotó: AFP/Vincent Jannink

Liu Shaoang szombaton lesz 23 éves, eddig többször volt pechje vb-n, most kijött neki a lépés. Sokan mondják róla, még a bátyjánál is sikeresebb lehet. Szombaton úgy ébredt, hogy világbajnok lesz ötszázon, és meg is csinálta.

„A győzelem után borzasztóan aludtam, vasárnap reggel úgy ébredtem, ahogyan az emberek egy háromnapos fesztivál után érzik magukat. Vasárnap több olyan pillanat is volt, amikor tényleg azt hittem, elájulok. Végig fáradtnak éreztem magam, de úgy voltam vele, ha beledöglök, ezt akkor is meg kell csinálnom”

értékelt a hazai szövetség honlapján.

A háromezer méteres szuperdöntőben kusza verseny alakult ki, nagyon szétszakadt a mezőny, Shaolin pedig elszámolta, hány kört tett meg. A végső siker így az öccséé lett, aki öt ponttal többet gyűjtött nála.

„Elszámoltuk, de a végén sem azért aggódtam, hogy nem enyém az összetett arany, csak megijedtem egy kicsit, hogy nem a miénk az első két hely. Mindegy volt, melyikünk nyer” – mondta Shaolin.

Egy év múlva Pekingben olimpiát rendeznek, akkor folytathatják sikereiket. Rajtuk kívül egyébként még öt testvérpár van, akik valaha olimpiai aranyéremig jutottak.

  • Keserű Alajos és Ferenc (vízilabda, 1936)
  • Novák Éva és Ilona (1952, úszás)
  • Konrád János és Ferenc (vízilabda, 1964 és 1976)
  • Steinmetz Barna és Ádám (vízilabda, 2004)
  • Varga Dániel és Dénes (vízilabda, 2008)

Amint látható, egyéni sportágban csak Novák Éva és Ilona lett győztes, akkoriban még nem volt világbajnokság, ezért ők nem vehettek részt rajta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!