Sakkfeladvány: egy tökéletes védekező lépés, ami azonnali győzelmet hozott a világbajnoknak

2021. március 06. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

Két szovjet olimpiai bajnok játszotta az alábbi játszmát 1955-ben, Moszkvában. A világos bábuk mögött Borisz Szpasszkij ült, aki ebben az évben, 18 évesen lett nemzetközi nagymesterű. Akkoriban ő teljesítette legfiatalabban a nagymesteri normát. A sötét bábukat a fergeteges ellentámadásairól, agresszív játékáról ismert Viktor Korcsnoj vezette, aki hat évvel idősebb Szpasszkijnál, szóval huszonévesen még ő is bőven ifjú titánnak számított.

Ami első ránézésre feltűnik ezen az álláson, hogy a világosnak néggyel több gyalogja van. Az egyik ráadásul úgy megiramodott, hogy csak egy lépésre van attól, hogy vezérré alakuljon. A sötét az összes megmaradó tisztjét a támadásra összpontosította, és elég veszedelmesen fenyegeti a királyt. Korcsnoj a bástyáját f2-ről f3-ra helyezte a 40. lépésben, amit kiütni nem lehetett, mert mattot kap. Ha pedig a bástya h3-ra lép, nehezen tartható az állás.

A világossal játszó Szpasszkij szorult helyzetben megtalálta a nyerőt, Korcsnoj pedig azonnal feladta.
A világossal játszó Szpasszkij szorult helyzetben megtalálta a nyerőt, Korcsnoj pedig azonnal feladta.

Szpasszkij olyan megoldást talált ebben a nem könnyű helyzetben, amire a nagy gonddal előkészített támadás kártyavárként omlott össze. Amikor a lépés után Korcsnoj észlelte a bajt, egyből feladta a küzdelmet.

Világos nyerő lépéset keressük most.

Szpasszkij egyébként másfél évtizeddel később, 1969-ben világbajnok lett, aztán 1972-ben a legendás Bobby Fischer fosztotta meg a címétől. Korcsnoj nagy port felvert disszidálása után svájci színekben jutott el a világbajnoki döntőig 1975-ben, aztán három év múlva újra. Ezen a meccsen emlékezetes botrány kerekedett, Korcsnoj ugyanis azzal a váddal állt elő, hogy a nézőtérről egy hipnotizőr mentálisan zavarja, ezzel segítve az ellenfelét. Ekkor egyébként Korcsnoj pont Szpasszkijt felülmúlva jutott el a döntőig.

(Az állást Kállai Gábor nemzetközi nagymester találta, aki 2002-ben az olimpiai második válogatott kapitánya volt.)

41. Vh2 után a futó h2-re üt, utána van idő, hogy a gyalog vezérré változzon (42. e8:V), és sötét támadása megakadt, mi több, a sötét király van mattveszélyben.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom