Ibrahimović bírálta a politizáló sportolókat, LeBron James nem várt sokáig a válasszal

2021. február 27. – 11:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kontinenseken átívelő nyilatkozatháború kezdődött LeBron James és Zlatan Ibrahimović között. Az AC Milan futballistája egy svéd tévécsatornának adott interjúban bírálta a Lakers kosarasát, amiért „más híres emberekkel együtt” politikai kérdésekben foglal állást, ami szerinte „nem túl szerencsés”, idézte a nyilatkozatot az Espn.com.

James szerint Ibrahimović rossz ajtón kopogtat, amikor őt kóstolgatja, mert ő egy „művelt elme, aki mindig felkészül a vizsgákra”. A Portland elleni 102-93-as győzelemmel végződő meccs után úgy fogalmazott, hogy soha nem fogja be a száját akkor, ha úgy látja, rosszul mennek a dolgok. „A sajátjaimért, az egyenlőségért szólalok fel. Az igazságtalanság és a rasszizmus ellen. A választópolgárok szisztematikus elnyomása ellen.”

Ibrahimović a Los Angeles Galaxy futballistája volt, amikor James az első szezonját kezdte a Lakersben. A kosaras felidézte, hogy „ugyanarról a csávóról beszélünk, akinek volt valami gondja a vezetéknevével, és egyből rasszizmust kiáltott”.

Zlatan Ibrahimović a Crvena Zvezda elleni EL-meccsen – Fotó: Reuters/Daniele Mascolo
Zlatan Ibrahimović a Crvena Zvezda elleni EL-meccsen – Fotó: Reuters/Daniele Mascolo

A bosnyák-horvát származású, de már Svédországban született Ibrahimović valóban kifakadt egy 2018-as interjúban. „Nem Andresson vagy Svensson a vezetéknevem. Ha így hívnának, akkor is megvédene a média, ha bankot rabolnék, ebben biztosak lehetnek” – tette hozzá.

A Los Angeles Lakers egyébként négy mérkőzés óta tartó nyeretlenségi sorozatát szakította meg az NBA-ben a Portland elleni győzelmével. LeBron James 28 ponttal, 11 lepattanóval, 7 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel vette ki a részét a sikerből az MTI szerint.

Ibrahimovićot gyakran éri inzultus a származása miatt. Legutóbb a Crvena Zvezda elleni belgrádi Európa-liga-meccsen folyamatosan sértegette őt egy szerb szurkoló. A klub bocsánatot kért, és azt ígérte, amint megtalálja, megbünteti a vétkest.

A 39 éves csatár önéletrajzi könyvében így vallott identitásáról:

„Nekem az egész háború-dolog olyan mesterségesnek tűnt, soha nem tudtam meg, mi is volt valójában. Felépítettem a magam kis védelmi rendszerét. Először nem értettem, hogy az anyám és a lánytestvéreim miért hordanak fekete ruhát – mintha hirtelen a fekete jött volna divatba. A nagyanyám, anyám anyja, meghalt egy horvátországi bombatámadás során. Az emberek aggódtak, kivéve engem, mert baromira nem foglalkoztam azzal, hogy ki szerb, ki horvát vagy ki bosnyák, vagy bármi. De valahogy apámnak volt a legnehezebb.” (Ez vagyok én, Zlatan Ibrahimović – David Lagercrantz elbeszélésében, Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2017)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!