Öngyilkos lett az amerikai tornászedző, miután többek között embercsempészettel és szexuális erőszakkal vádolták meg

2021. február 26. – 05:15

Öngyilkos lett az amerikai tornászedző, miután többek között embercsempészettel és szexuális erőszakkal vádolták meg
John Geddert a tornászait figyeli edzés közben 2011-ben – Fotó: Greg DeRuiter / Lansing State Journal / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Öngyilkos lett John Geddert, az amerikai olimpiai tornászcsapat egykori edzője, miután csütörtök délután a michigani államügyész bejelentette, hogy szexuális erőszakkal és embercsempészettel vádolják– írja a New York Times.

Gedderté volt az edzőterem, ahol Lawrence Nassar orvos is dolgozott, akit több sportoló is szexuális zaklatással vádolt. Geddert volt a 2012-es olimpiai tornászcsapat vezetőedzője is, valamint edzőként dolgozott a Twistar tornászklubban.

Dana Nessel, a michigani államügyész csütörtök délután jelentette be, hogy húsz rendbeli embercsempészettel vádolják, amiből 14 esetben munkára is kényszerítette az áldozatát, aminek sérülés lett a vége, valamint hat eseteben kiskorúakat csempészett.

Ezen felül megvádolták még zsarolással, szexuális erőszakkal valamint azzal, hogy hazudott a rendőrségnek.

Az otthonában és az edzőtermében végzett házkutatás során a rendőrök 12 doboznyi bizonyítékot foglaltak le, valamint több elektromos eszközt is. Az államügyész nem mondta meg, hogy pontosan hányan vádolták Geddert, csak annyit, hogy kevesebben, mint 50-en, és mind kiskorúak.

Az ügyészség szerint az áldozatok magukban is kárt tettek és étkezési rendellenességekkel küszködtek, miközben folyamatos érzelmi és fizikai abúzusnak voltak kitéve. Néha olyankor is teljesíteniük kellett, amikor le voltak sérülve.

„Sok áldozat a mai napig magán hordozza a (Geddert) viselkedéséből eredő sebeket”

– mondta Nessel.

Geddertnek csütörtökön kellett volna feladnia magát, hogy vád alá helyezhessék.

Lawrence Nassart a Geddert edzőtermében dolgozó orvost 2018-ban 40-től 175 évig terjedő szabadságvesztésre ítélték, mert éveken keresztül bántalmazott sportolókat. Az ügyészség szerint Geddart tudott róla, de nem csinált semmit ellene. A Geddert ellen felhozott vádak közül csak egynek volt köze Nassarhoz.

Sarah Klein, Geddert egyik korábbi tanítványa úgy nyilatkozott, hogy az edző folyamatos félelemben tartotta a tornászokat.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában.

Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!