Hosszú: Minél gyorsabban szeretnék olyan formát, amilyenben tavaly ilyenkor voltam

2021. február 18. – 10:25

frissítve

Hosszú: Minél gyorsabban szeretnék olyan formát, amilyenben tavaly ilyenkor voltam
Két hette Nizzában még gyengébben úszott, a budapesti tesztversenyen jobban – Fotó: AFP/Stephane Kempinaire

Másolás

Vágólapra másolva

Szakmai szempontból meredek lett volna, ha a márciusi 23-án kezdődő országos bajnokságnak úgy futnak neki a válogatott úszók, hogy előtte egyetlen erőfelmérőn sem próbálhatták ki magukat – ezt Sós Csaba szövetségi kapitány állapította meg.

A Tüske csarnokban rendezett kedd-szerdai felkészülési verseny ezért is volt nagyon hasznos szerinte. A versenyen elindult a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, akivel a szakember többször is beszélt.

„Örömmel nyugtáztam, hogy az elszántsága ugyanolyan, vagy még konokabb, mint ami öt éve hajtotta előre a pályafutása csúcsát jelentő riói olimpiai játékok előtt, ahol három aranyérem lett az övé. Újra ezerrel edz, komolyan veszi az olimpiai felkészülés minden egyes napját.

Bizonyára zavarja, és nehezen dolgozza fel, hogy a tekintélyerősítő nagy eredményekkel most még nem tud szolgálni, de fogadnék arra, hogy ez a mostani csak egy átmeneti állapot”

– nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

A kapitány szerint jelzésértékű, hogy a felkészülési versenyen régi szokásához hűen ismét halmozta a rajtokat, nemcsak a vegyes számokba indult el, hanem másban is, ami az akarat egyértelmű jele, és nem akart elbújni a riválisai elől.

400 vegyesen egyébként 4:43-mal ért célba, 200 vegyesen a 2:15-ös teljesítmény az időszaknak úgy-ahogy megfelelő. Mindkét távon az övé a világrekord, 4:26,36-os időt ért el Rióban. 200 vegyesen 2:06,12-t úszott a 2015-ös világbajnokságon.

„Időktől függetlenül sokat tud lendíteni a felkészülésemen, hogy ezt a programot végig tudtam úszni. Nagyon örülök neki, hogy sok számban, sőt majdnem az összes számban jobbat úsztam, mint két hete Nizzában. Ez már azért mutatja, hogy az irány jó. A tavalyi év nagyon nehéz versenyek nélkül, és alapvetően elég maximalista vagyok, mindig szeretnék gyorsabban úszni és jobbat úszni, ugyan már rengeteg szezon van a hátam mögött, így az évek alatt azt kialakítottam magamban, hogy az adott helyzetből hozzam ki a maximumot.

A javuló tendenciát próbálom fenntartani a következő időszakban, hogy minél gyorsabban visszakerüljek abba a formába, ahol tavaly ilyenkor tartottam”

– jelentette ki Hosszú a verseny után.

Sós úgy látja, a felkészülésben egyelőre Verrasztó Dávid a szakaszgyőztes, aki a 400 vegyest több mint ígéretes 4:13.80 perces idővel nyerte, majd Katinkához hasonlóan ő is több számban tesztelte magát.

Jó benyomást keltettek Selmeci Attila versenyzői is, akik közül a 200 pillangón világcsúcstartó és világbajnoki címvédő Milák Kristóf most a gyorsúszó számokban is jelezte, hogy a jövőben nemcsak a pillangó jelent kihívást a számára. Mesternégyest bemutatva nyert az 50, a 100, a 200 és a 400 gyorson is, miközben a kötelezőt is hozta az 50 és a 200 pillangón.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!