Haaland szédületes játékával nyert a Dortmund a BL-ben, elbukott Portóban a Juventus

2021. február 17. – 22:55

frissítve

Haaland szédületes játékával nyert a Dortmund a BL-ben, elbukott Portóban a Juventus
Erling Haaland tarthatatlan volt, a Sevilla védelmét mindig bajba hozta, ha megindult – Fotó: Reuters/Marcelo Del Pozo

Másolás

Vágólapra másolva

A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek szerdai mérkőzésein a Porto 2-1-re legyőzte a Juventust, a Sevilla hazai pályán maradt alul 3-2-re a Dortmunddal szemben.

A Ferencváros BL-csoportját megnyerő Juventus azt a Portót kapta az egyenes kieséses szakaszban, amelyik a Manchester City mögött lett második, és a valós erejét nem igazán kellett bemutatnia a csoportkörben, mert az Olympiakosz és a Marseille nem kényszerítette erre. A Juventus ellen Sergio Conceicao csapata taktikusan játszott, most lehetett látni, milyen kompakt csapat.

Az olaszok hihetetlen hibával kezdték a találkozót, ahogy vége lett az első percnek, az uruguayi középpályás, Bentancur röviden adott haza, az iráni csatár, Mehdy Taremi becsúszott, Szczesny kapus a lábára rúgta a labdát, ahonnan a léc alá pattant.

Megzavarta a Juventust a gól, és a Porto letámadása is. Az olaszok egy kapuralövésig jutottak el, valódi helyzetet nem is tudtak kidolgozni. A második félidőt hasonlóan rosszul kezdte a Juve, a Porto pedig belőtte a második gólját, ezúttal csak 19 másodpercet kellett várni erre. A jobb oldalon támadtak a portugálok, a középre adás után Marega hat méterről nem hibázott.

A Porto nem tudta belőni a harmadik gólt, pedig megvolt erre az esélye, a Juventusban a szépítéshez volt erő, Chiesa a 83. percben talált a kapuba, Rabiot passza után állítgatás nélkül lőtt 14 méterről a kapuba. Cristiano Ronaldo a 93. percben gyanúsan esett el a tizenhatoson belül – ütközött a védőjével, miután szépen vette vissza a labdát –, de nem adott büntetőt a játékvezető, hanem pár másodperc múlva lefújta a meccset. A torinói visszavágót így sem várja nagyon nehéz helyzetből a Juve.

A másik meccsen a jó formában lévő Sevilla a bajnokságban pocsék formába kerülő, hatodik helyre süllyedő Dortmundot fogadta. A spanyolok hét meccsen át nem kaptak gólt, a németek két fiatal tehetséges csatárára, Erling Haalandra és Jadon Sanchóra nem várt könnyű feladat, de megoldották. A spanyol liga egyik legjobb védője, a francia Jules Koundé valószínűleg megemlegeti ezt a meccset.

A Sevilla már a nyolcadik percben megszerezte a vezetést, a bal lábas Susóról vélhetően nem gondolták, hogy jobbal ereszt el egy lövést. Megtette, Hummels beleért, amivel becsapta Hitzet, és a kapus felett a kapuba csapódott a labda. Az olasz csatárnak ez volt az első találata a sorozatban.

A 19. percben máris jött az egyenlítés. Haaland két védő között nyert párharcot, egy harmadik lepattant róla, majd a felzárkózó Dahoud elé passzolt, aki miután visszavette a labdát, nem támadták meg, és 23 méterről nagy erővel kilőtte a bal felső sarkot. Szép gólt volt.

A 27. percben ismét Haaland indult meg, a felezővonal közeléből felgyorsított, amikor már lőhetett volna a tizenhatosnál, kényszerítőzött Sanchóval, a visszakapott labdát pedig előrevetődve passzolta el Bono kapus mellett. A Sevillát érezhetően meglepte az, hogy a párharcokat bátran felvállaló Haaland visszalépett a labdákért, és mélyebbről indult a kapu felé. Ha pedig már lendületbe kerül a 194 centis norvég csatár, lehetetlen megállítani. Pár perc múlva Haalandot hozták helyzetbe egy remek indítással, 18 méterről ballal azonnal lőtt, Bono hatalmas bravúrral ütötte ki a labdát.

A 43. percben a kezdőkör szélén veszített labdát a Sevilla – Papu Gomezt szerelték le, de már röviden is kapta –, a németek megiramodtak, három az egyben rohanták le Koundét, Haaland ballal a jobb alsó sarokba lőtt.

A 20 éves Haalandnak ez már a 18. gólja volt a BL-ben, ilyen átütő indulása senki másnak nem volt eddig.

A második félidőben a szerencse is elpártolt a Sevillától, Oscar szabadrúgása a kapufán csattant. Lopetegui mindent megpróbált, ötöt cserélt, teljesen átformálta a csapatát, de az első félidei eredmény a 85. percig nem változott. Akkor de Jong robbant rá egy szélről beívelt labdára, és közelről passzolt a kapuba. Sancho belőhette volna a negyedik német gólt, de a csavarása centikkel elkerülte a kaput.

  • A szerdai eredmények: Porto-Juventus 2-1, Sevilla-Dortmund 2-3
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!