Elsöpörte a PSG a Barcelonát, a Liverpool öt perc alatt elintézte a Lipcsét a BL-ben

2021. február 16. – 22:56

frissítve

Elsöpörte a PSG a Barcelonát, a Liverpool öt perc alatt elintézte a Lipcsét a BL-ben
A francia világbajnok Kylian Mbappé nagy meccset játszott a Nou Campban, lényegében eldöntötte a továbbjutást Fotó: AFP/Lluis Gene

Másolás

Vágólapra másolva

Az idegenben játszó csapatok könnyed győzelmeivel kezdődtek meg a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntői. A Barcelona vezetett ugyan, de utána átszaladt rajta a PSG. A Liverpool könyörtelenül büntette a Lipcse hatalmas hibáit a Puskás Arénában.

Két hónap szünet után már az egyenes kieséses szakasszal folytatódott a Bajnokok Ligája. Az RB Leipzig nem tudta hazai pályán fogadni a 2019-es győztes Liverpoolt, mert Németország nem engedélyezi Angliából érkező repülők leszállását a koronavírus-járvány brit mutánsa miatt. A lipcseiek a Puskás Arénát választották hazai pályának, a csapat magyarjai közül Gulácsi Péter ott állt a kapuban, Willi Orbán a kispadon foglalt helyet, a télen 20 millió euróért megvásárolt Szoboszlai Dominik ágyéksérülése miatt a keretbe sem került, a visszavágóra épülhet csak fel a 20 éves magyar középpályás.

A negyedik percben Angelino elfutása után remekül adott be a bal oldalról, Olmo előrevetődve fejelt 7 méterről, de a kapufa hárított, Alisson kapusnak nagy szerencséje volt, hogy onnan nem a hátára pattant vissza a labda. A 14. percben a védők közül kilépő Szalah kapott egy tökéletes indítást, rávezette Gulácsira a labdát, aki nem vetődött el, hanem lábon várta, mi történik, mivel az egyiptomi alápörgetett a labdának, a magyar kapus vállmozdulattal hárított. Ez a jelenet előrejelezte, hogy a Liverpool igyekszik kihasználni Szalah sebességét, kivált, ha a németek elveszítik a labdát.

A 23. percben Szalah szerzett labdát a felezővonalnál, összejátszott Firminóval, aki elfutott a jobb oldalon, középre adott, Mané az ötösön belül nagyon magasra ugrott, de éppen csak elérte a labdát, így irányítani már nem tudta.

A Liverpool egyértelműen átvette a mérkőzés irányítását, a 32. percben megint belőtték a lipcseiek védelme mögé a labdát, Mané elől Gulácsinak kellett kifutnia a kapuból. A mentés után Robertson emelte vagy 40 méterről a kapura a labdát, és csak centiket tévedett. Gulácsi ahogy visszarohant, a hálóban landolt, ápolni kellett, de komolyabb baja nem lett. Egy újabb labdaeladás után Mané középre adott, Szalah a kapuba fejelt, a partjelző azonnal jelezte, hogy a vonalon túlról passzolta vissza a labdát.

Az első félidőben nem érződött az angolok játékán, hogy a bajnokságban komoly hullámvölgybe kerültek. A hiányzók egyébként is a védelemben vannak: van Dijk, Gomez és Matip.

A második félidő pont úgy kezdődött, mint az első, a Lipcse nagy helyzettel nyitott, Nkunku lövésénél Alisson nagyot védett. Az 53. percben Sabitzer adta el a labdát – ki nem kényszerített hiba volt, még ha meg is támadták –, Szalah kapura tört vele, már a tizenegyes pontnál, amikor a kilőtte Gulácsi mellett a bal alsó sarkot.

Szalah a gól előtti pillanatban, Gulácsinak nem volt esélye a hárításra Fotó: AFP/Kisbenedek Attila
Szalah a gól előtti pillanatban, Gulácsinak nem volt esélye a hárításra Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Öt perccel később Mukiele nézte el Robertson felívelésénél a labdát, Mané köszönte, kapura húzott vele, és ő is nagyon magabiztosan passzolta el a labdát a kapuba. Gulácsi ezúttal is kiszolgáltatott helyzetben volt. (0-2) Mukielét hamarosan lecserélte Julian Nagelsmann edző, és pályára küldte Willi Orbánt. A németek a legnagyobb helyzetekből sem találták el a kaput, noha Olmo és Angelino is ziccerbe került, utóbbi a szögletzászlót veszélyeztette. Hwangnak az utolsó pillanatban is volt egy lehetősége, de a kapufa mellé emelt.

Nagy verést kapott a Barcelona

A másik nyolcaddöntőben a Barcelona a PSG fogadta, Neymarnak igazán különleges lett volna ez a meccs, hiszen a katalánoktól szegődött a franciákhoz, de sérülése miatt nem léphetett pályára. Ott volt viszont Messi, aki a 26. percben egy tizenegyesből juttatta a kapuba a labdát. A büntetőt de Jong harcolta ki, aki egy hosszú indítást kapott, és a tizenhatoson belül összeakadt Kurzawával. Mindketten a labdát figyelték, ettől még a holland elterült, és a szabálytalanság nyilvánvaló volt.

Mindössze hat percig örülhetett a hazai csapat, mert Mbappé máris egyenlített, aki három védő között vette át a labdát, és teremtette meg magának a helyzetet, és 4 méterről a kapuba bombázott. A második félidőben Jordi Alba nem figyelt a mögötte megiramodó, nagyszerű labdát kapó Florenzire, az előrehúzódó olasz védő jól tette középre, a védők röviden mentettek, Mbappé hét méterről értékesítette a helyzetet. A 70. percben kapott újabb csapást a Barcelona, Paredes remekül ívelt középre egy szabadrúgást, Kean öt méterről fejelt a kapuba.

A 86. percben jött az újabb találat, a franciák pillanatok alatt végigvittek egy kontrát, a befejezés a bal oldalon sprintelő Mbappéra jött ki – Draxlertől kapta a gólpasszt –, aki 12 méterről jobbal védhetetlenül csavarta a bal felsőbe a labdát. (1-4) Ebben a szezonban először kapott négy gólt a Barcelona. Az előző idényekben idegenben szaladt bele kínos vereségekbe (Rómában és Liverpoolban, valamint tavaly a Bayern ellen semleges pályán), most otthon semmisültek meg a katalánok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!