Rendőrtisztet neveztek ki Angliában a futballgyűlölet felderítésére

2021. február 15. – 15:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2021. január végén letartóztattak egy férfit, mert a neten rasszista kijelentéseket tett a West Bromwich Albion játékosára, Romaine Sawyersre. A West Midlandsi rendőrség látva a közelmúltbeli statisztikákat, arról döntött, hogy külön erre a területre szakosodott tisztet nevez ki. Stuart Wardnak kell majd felderíteni a hasonló eseteket.

„Ha az utcán sértegetnek a származásod miatt, az bűncselekmény. Az online térben is elfogadhatatlan. Sok éven át az emberek azt gondolták, hogy elbújhatnak egy laptop mögé, leírhattak bármit, és azt gondolták, hogy mondataiknak úgysincs következményük. El kell fogadni, hogy nem lehet büntetlenül ilyet megtenni” – nyilatkozott a Guardianban Ward.

A beazonosítás persze nem lesz könnyű, de több klub csatlakozott már ahhoz, hogy a fórumaikon csak azonosítás után lehet kommentelni. A Premier League vezérigazgatója, Richard Masters is szorgalmazta, hogy erélyesen lépjenek fel a gyűlölet-bűncselekményekkel szemben.

Annak ellenére, hogy az előző szezonban sok zárt kapus meccs volt, szaporodott az ilyen esetek száma, 14-ről 35-re emelkedett. Ward nem hiszi, hogy a rasszizmus nagy mértékben terjedne, de azt gondolja, hogy tudatosabban jelentik a drukkerek, ha inzultálnak egy-egy játékost.

Wardnak 11 évesen, amikor még futballozott, volt személyes rossz élménye is. Édesanyja bement érte a pályára, és együtt vonultak le egy játékostárs rasszista megjegyzései után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!