Dzsudzsák válogatottbeli sorsa megpecsételődhetett Debrecenben

2021. február 14. – 12:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Május közepén fejeződik be a másodosztályú futballbajnokság itthon, egy héttel az NB I. után. Három korábban meghatározó játékosnak, köztük a válogatottsági rekorder Dzsudzsák Balázsnak Marco Rossi válogatási elvei szerint nem lehet helye a júniusi Eb-re készülő keretben.

Dzsudzsák Balázs 13 év után, szeptember 28-án játszott ismét Magyarországon bajnoki mérkőzést, a másodosztályba sodródott Debrecen csapatában, a Pécs ellen, akkor 18 percre cserélték be. Ezen a meccsen még lehettek nézők, bár nagy tömeg azért nem ment ki megnézni az egykori válogatott kapitányt, ha nem szakad az eső, talán sokkal többen lettek volna kíváncsiak rá.

A következő fordulóban Soroksáron 34 percet kapott, a Dorog ellen már egy teljes meccset, majd Nyíregyházán is. A klub szurkolóinak szavazásán ekkor a csapat második legjobbja lett, pedig korábban sokan fenntartásokkal fogadták az érkezését. A novemberi folytatásban aztán nem került be a keretbe a hivatalos jegyzőkönyv szerint. Ugyan nem jelentette be ugyan hivatalosan, de forrásaink szerint elkapta a koronavírust, és emiatt hagyott ki néhány hetet. November 29-én a Haladás ellen csak 19 perc jutott neki, egyébként rendszeresen játszott.

A Debrecen két idei meccsén ő volt a csapat legjobbja. A Siófokot januárban a két gólpasszával sikerült legyőzni, Szolnokon büntetőt harcolt ki (ezt Bódi Ádám értékesítette, de ez a 2-1-es szépítéshez volt csak elég). Gólt eddigi meccsein nem lőtt, de gólpasszai akadtak. Hétfőn a Debrecen a Gyirmóttal méri össze az erejét.

Dzsudzsák sorsa azért kiemelt jelentőségű, mert Magyarország novemberben kijutott az Európa-bajnokságra, és a selejtezősorozatban még csapatkapitány volt. Szeptembertől viszont már a keretbe sem került be, óriási fájdalmának nevezte, hogy csak tévén keresztül szoríthatott a társaiért az Izland elleni pótselejtezőn. A játékos egyénileg ugyan készült, de messze nem kapott olyan terhelést, hogy sorozatban bírja a meccseket.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Dzsudzsák jelenleg 108-szoros válogatott, és a neki diplomata-útlevelet adó Szijjártó Péter külügyminiszter egyik Facebook-bejegyzésében azt írta még szeptemberben: pöröghet tovább a számláló, 109, 110, 111, de a számláló közben megakadt.

Ez a fél év döntő fontosságú lesz a válogatott szempontjából, mert a korábban kiszorult játékosok nyilván mindent megpróbálnak, hogy hazai pályán Eb-n játszhassanak, viszont akik kivívták a Nemzetek Ligájában az A divízióba jutást, ragaszkodnak a helyükhöz. Nagy pezsgés várható, hiszen egy Eb-szereplés akkor is hatalmas élmény, ha esetleg zárt kapuk mögött rendezik az Eb-címvédő portugálok vagy a világbajnok franciákkal szembeni találkozókat. Kleinheisler László nem szerepelt a legfontosabb meccseken, de mostanában rendszerint játszik az Eszékben. Vida Mátéban is látott fantáziát Rossi, ő fél évet hagyott ki, de hamarosan visszatérhet a csapatba. Varga Roland is volt már Rossi csapatában, ő most az MTK-ban új lendületet kapott – nyilván az Eb-szereplés a célja. Gyurcsó Ádám az előző Eb előtt az utolsó szűkítésnél maradt ki Bernd Storck csapatából, természetes, ha többet szeretne.

De térjünk vissza Dzsudzsákra. A szövetségi kapitány, Marco Rossi többször nyomatékosította, a válogatottság nem jár senkinek csak úgy, érdemei elismeréseként. Január elején azt mondta a Kossuth Rádióban, hogy az NB II. nemzetközi szinten nem versenyképes bajnokság.

„Nem gondolhatjuk azt, hogy egy-egy Ajka, Nyíregyháza vagy Haladás elleni mérkőzés megfelelően felkészít egy játékost arra, hogy Lengyelország elleni vb-selejtezőn, Franciaország vagy Németország ellen az Eb-n lépjen pályára. A játékosok értéke, tudása nem változik attól, hogy a másodosztályban játszanak, de mert hétről-hétre ott szerepelnek, nemzetközi szinten már nem vehetem őket figyelembe.”

A Magyar Nemzetben egy hónap múlva Rossi azt nyilatkozta, hogy a Vasas elleni meccset leszámítva a többi találkozó nem éri el a válogatottsághoz kívánt szintet, ezért klubváltásra biztatta Dzsudzsák Balázst. Ha ez megtörténik, akkor a kapu újra nyitva áll előtte – mondta.

Hogy a hazai másodosztályból külföldre kerüljön egy 34 éves játékos, arra kicsi az esély. A hazai NB I. átigazolási időszaka vasárnap jár le, és egyelőre nem hallani arról, hogy Dzsudzsák váltana. A Diósgyőrnél pletykaszinten felmerült a neve, de más nem történt. A Debrecennel a következő idényre valószínűleg már az első osztályban fog játszani, szóval különösebb oka nincs a váltásra. A jelekből kiolvasható az eredmény: Dzsudzsák lemarad az Európa-bajnokságról, mert Rossi nem szokta az elveit váltogatni. A törökök ellen egyébként az utolsó NL-meccsen a kezdőcsapatba hét itthon játszó futballistát jelölt novemberben, és még becserélt kettőt – vagyis a szövetségi kapitány szerint versenyképes az élvonal, de ez a másodosztályról már nem mondható el.

A válogatott új rendszerében, a 3-5-2-es felállásban egyébként Holender játszik a középpálya bal oldalán. Ezt a szisztémát Pozsonyban is megpróbálta Rossi 2019 márciusban, akkor Korhut volt a védelem szélén, Dzsudzsák pedig Kalmár Zsolt helyére, vagyis a középpálya közepére állt be a 61. percben. A 2-0-s vereség után visszaálltunk a 4-2-3-1-es hadrendre, Dzsudzsák elfoglalta a szokásos helyét a bal oldalon. A horvátok elleni győztes meccsen jól is játszott, sírt is a meccs után, mert sok minden ment keresztül, míg újra válogatott mezt kapott.

Rossi egyébként Szalai Ádámnak is a váltást javasolta januárban, a csatár sorsában azonban jelentős fordulat állt be, előbb az Union Berlin elleni győztes meccsen, majd a Leverkusen elleni döntetlenen (2-2) kezdőként számítottak rá a Mainzban. Szalai az első pillanattól kijelentette, hogy nem akar Kínába vagy Katarba szerződni. Ugyan a Nemzeti Sport bedobta, hogy ő lesz a Fradi sztárigazolása, később kiderült, hogy semmi alapja nem volt a hírnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!